S.R.D. “Bosna” Žepče

Sportsko ribolovno društvo “Bosna” Žepče je nastalo 1964. godine, i prema podacima iz 2005. godine broji 147 članova.Ovo Udruženje gazduje sljedećim vodama:

— rijeka Bosna, od Begov Hana do Globarice i Lovnice (graniči sa udruženjima iz Zenice, Zavidovića i Maglaja)
— Pepelarska rijeka, pola toka
— Papratnica, cijeli tok

Od riba u tim rijekama nalazimo: potočna pastrmka (Pepelarska rijeka), kalifornijska pastrmka (Papratnica), som, klen, mrena, deverika, šaran, škobalj, šljivar, plotica, zela, krkuša, bucov…….(Bosna)

Kapitalni primjerci riba ulovljeni na vodama kojima gazduje ovo Društvo su: som-19,5 kg; šaran-8 kg; klen-2,5 kg; bucov-3,4 kg; mrena-4,250 kg; plotica-2,7 kg; šljivar-1,5 kg; škobalj-1,3 kg.

Cijena dnevne dozvole je 10 KM, a godišnja je kategorisana.
— RVI 50 KM
— Penzioneri 50 KM
— Juniori 50 KM
— Seniori 100 KM
— Strani državljani 100 KM

Dozvole se mogu kupiti u prodavnici “Sport, lov, ribolov” koja se nalazi u ulici Stjepana Radića 32 u Žepču, te kod čuvara na terenu.

Način dozvoljenog ribolova, količina dozvoljenog jednodnevnog ulova, te minimalne dozvoljene mjere su u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Članovi ovog Društva iz svih kategorija (seniori, juniori, kadeti i žene) redovno učestvuju na svim federalnim takmičenjima i velikom broju kupova, a značajan uspjeh su postigli:
— Drago Budimir – senior – plasman u Premijer ligu pojedinaca (Buško jezero 2005.godine)
— Ivo Pervan – senior – plasman u Premijer ligu pojedinaca (Buško jezero 2005.godine)
— Merima Omerčić – kadet – treće mjesto na Federalnom takmičenju (Snježnica)
— Dina Vrgočević – juniorka – prvo mjesto na Federalnom takmičenju (Snježnica)

Društvo je uvijek otvoreno i spremno za saradnju, a trenutno, jako lijepo saradjuju sa Udruženjem iz Banovića, Zenice, Maglaja, Vuhovara, Gunje i Tuzle, uglavnom u vidu zajedničkih takmičenja i druženja.
Od organizacija slične orjentacije, ostvarena je saradnja sa lovačkim udruženjima u Žepču.
Od Saveza, jako dobra saradnja je sa kantonalnim, a sa federalnima bi mogla biti i bolja.

Finansiranje je, največim procentom, od članarina, a tu su još i donacije općinskog načelnika i pojedinih žepačkih privrednika.

Sastanci Upravnog odbora društva su svakih petnaest dana, a odluke sa zadnjeg su Odluka o organizaciji Udruženjskih takmičenja u saradnji sa Banovićanima i Odluka o popravci i čišćenju ribolovne staze.

U proteklom periodu, članovi ovog Udruženja su izgradili ribolovnu stazu, koja se nalazi izmedju dva gradska mosta.Njena dužina je 580 metara, i na njoj se održava tradicionalno medjunarodno takmičenje “Kup Žepča”.U planu za naredni period je popravak pomenute staze, te izgradnja nove na suprotnoj strani obale.Ukoliko se uspije preživiti ova godina s obzirom na cijene dozvola i osipanje članstva.
Takodje, za naredni period je planirano podmladiti ekipu koja bi u ovoj godini učestvovala na takmičenjima i kupovima, pronaći izvor finansiranja za čuvarsku službu i puno i često pecati !

Minirana područja su: most na Ograjni , lokacija iznad grada, uzvodno tri- četri kilometra, neposredno ispod mosta, nizvodno na lijevoj obali oko starih bunkera u dužini od oko stotinjak metara.

Kontakt osobe:

Predsjednik: Nedžad Hodžić
Sekretar: Softić Mirsad 061 701 074
Upravni odbor: Nedžad Hodžić, Josip Dragićević, Pero Abramušić, Josip Abramušić, Ibro Pehlivanović, Drago Budimir, Jasko Nedić, Viktor Bandić
Telefon: 032 881 786
Mjesto: Žepče