Uklija (Alburnus alburnus)

Ukljeva – Beovica – Bjelica – Bjelka – Klija – Laubica – Keder – Zelenika – Kaugler – Pliska – Plaštica – Kolašica

Beovica naseljava gotovo sve vode Evrope, sem onih u Skandinaviji, Irskoj i Škotskoj. Fina krljušt beovice u sebi ima kristal guanin koji po svojoj strukturi liči na biser, pa se u srednjem vijeku koristila za izradu vještačkih bisera. Van vode njena srebrno-plava boja je vrlo upadljiva, ali joj baš ona pri površini pomaže da se sakrije od potencijalnih grabljivica utapajući se u metalno plavu boju neba. Uglavnom bira sporotekuće i nepokretne vode. Njen usni otvor okrenut je ka gore što govori da se hrani sa površine vode insektima i larvama, pa iz toga proizilazi da naseljava upravo taj sloj vode. Obično formira velika jata sa bodorkama i klenićima nadomešćujući svoju veličinu veličinom jata. U vodama bez predatora dešava se da se prenamnoži. Zimi se povlači u dublje zone vode. Mrijesti se od aprila do početka jula, kada polno zrele jedinke (stare 1 do 3 godine) traže vode blizu obala bez imalo riječnih strujanja. Jedna ženka može položiti 5.000 do 8.000 komada žutih jajašaca na bilje i kamenje.Mlađ se izvaljuje nakon nedjelju dana. Za samo godinu dana ribice porastu do 10 cm, što čini polovinu ukupnog rasta za cio život, koji obično ne prelazi 6 godina. Beovica je izuzetno važna karika u lancu ishrane riba grabljivica i vodenih ptica.

Lov beovice

Sitna beovica se najčešće lovi čerencem. U zavisnosti od terena i prilika na vodi u lovu beovice mogu se primjeniti svi takmičarski metodi. Za ribolov ove vrste ribe potrebni su štapovi izuzetne mekoće, dužine 2 do 11 m, akcije 35 do 130g, predviđeni za ribu težine do 1,5 kg. U načelu, najbrže i najlakše se love kratkim do srednje dugim direkt štapovima (1 – 5 m). Tipičan kederski sistem izrađen je od vrlo finog najlona. Najlon debljine od 0,05 do 0,08 omogućuje najizazovnije pokrete mamca zakačenog na udicu 20 – 26. Upotrebljavaju se mali plovci sa oznakom 4×8 – 4×12 i tome primjerena količina olovnih kuglica. Olovne kuglice možemo postavljati na dva načina u zavisnosti od agresivnosti beovice pri uzimanju mamca i to:

• keder trza dobro i brzo
sva olova su spuštena do predveza

• keder trza slabo
jedno olovo postavljamo kod predveza,a ostala 10-ak cm više

Valja napomenuti da je dužina predveza srazmjerna brzini ribolova. Što kederi češće trzaju to je moguce koristiti kraći predvez. Ponekad je i 6 cm sasvim dovoljno, dok je 10 cm maksimalno. Mamci su komadići gliste, sitniji crvi, hljeb. U većini slučajeva primama je osnova za svaki dobar rezultat. Osnovni smisao primamljivanja je da privuče ribu i zadrži je na jednom mjestu gdje pecamo. Umijeće je hraniti toliko koliko je potrebno da riba ostane na mjestu, a da se pritom ne prejede ili prateći hranu ode van domašaja pribora. Način hranjenja u lovu kedera zavisi od više faktora. Najznačajniji su: tehnika ribolova, ribolovna dubina, brzina protoka vode, veličina i brojnost riba u jatu.

Osnovna hrana za lov kedera je neka od standardnih gotovih smjesa. Za površinski ribolov (do 1 m dubine) upotrebljavaju se lagane smjese koje u vodi prave “oblak”. Za lovne dubine preko 1 m treba koristiti osnovnu smjesu sa nešto grublje mljevenim komponentama jer brže tone. Opšte je pravilo da u tekućoj vodi treba “hraniti” mnogo više nego u stajaćim. Osnovna smjesa, naravno, nije dovoljna za vrhunski rezultat. Ukratko postoje četiri moguća dodatka:

• Najčešći dodatak su mesni crvi (ličinke različitih vrsta muva)

• Drugi dodatak su kasteri (lutke muva koje se nakon nekog vremena razvijaju iz crva)

• Treći dodatak je fuj (ličinke vrste Chironomus tumi tumi i slične)

• Četvrti dodatak, čest kao i mamac, su bloodworm-ovi

Osnovu primame za beovicu čine:
fine mrvice crnog hljeba
mljeveni keks
kukuruzno brašno
kukuruzni griz
pečeni kikiriki

Kada krenete u potragu za beovicama potražite prvo osunčanu površinu vode. Jata beovica su lako vidljiva jer je ovo riba površine vode. Čak i zimi, jata su aktivna i na prvi zrak sunca se pojavljuju na površini. Kada se približite vodi i odredite mjesto ribolova, navlažite primamu koliko god možete. Kada je bacite, trebalo bi da pravi finu maglu u vodi koja dugo traje. Praktično, raspadanje treba da počne čim bacite primamu u vodu. Najbolje su primame žute i bijele boje. Čist hljeb je toliko dobra primama da ćete kada bacite koricu hljeba u vodu, primjetiti jato beovica kako se bore za gric.
Pribor treba da montirate tako da nakon zabačaja, mamac što duže ostane na samoj površini i da polako tone ka sredini vode. Na dnu ne očekujte da ima bilo kakvih beovica. Vodu neprestano mutite dodavanjem primame. Zabacujte uvijek na isto mjesto i vadićete ribicu za ribicom. Ovakvo pecanje je možda najbliže sportskom ribolovu. Ne očekujte da ćete u jednom trenutku moći da pecate na više od jednog štapa. Ugriz beovice je brz i odlučan. Ukoliko vam plovak tone polako, znajte da je u pitanju jato sitnih beovica napalo vaš mamac.

Kada ribu upecate i izvadite iz vode, promjenite mamac. Stari mamac bacite u vodu kao primamu i zabacite ponovo. Kada jato krene da grize, ove radnje ćete automatizovati. Postavlja se pitanje što bi uopšte pecali beovice. Evo nekoliko razloga:

• Pecaroš ste početnik. Pecanje beovica je odlična vježba i priprema za mnogo krupnije ribe.

• Trebaju vam kederi za pecanje grabljivica. Vrlo brzo možete napecati dovoljno beovica za cio dan. Ali pazite, beovice su vrlo osjetljive na kvalitet vode i brzo ugibaju u toploj vodi bez kiseonika, kakva je recimo u kofi u kojoj čuvate kedere.

• Nemojte pecati više nego što vam je potrebno. Beovice rade gotovo cijelog dana i uvijek ih možete naći.

• Sportista u duši. Nije bitna vrsta, bitan je osjećaj ulova.

• Na takmičenju. Svaka upecana beovica može odlučiti pobjednika.

• Loš dan. Beovica radi i kada ništa ne radi.

• Čekate veći ulov. Zabacili ste dubinke ili plovke na veću dubinu i čekate krupniji ulov. Pecajte beovice da prekratite vrijeme.

Bez obzira na motiv, pecanje beovica može donijeti dosta uživanja u prirodi i opuštanja uz nadmudrivanje ribe.