Najnovije vijestiOstale vijesti

Njive i rijeka Sava kriju hiljade mina

mine_pazi_11_2009Na području Orahove, jednog najvećih gradiških naselja uz rijeku Savu, pronađeno je i uništeno više od sedam stotina mina, izjavio je Selim Karteljan, šef deminerskog tima iz Sarajeva koji je ove sedmice završio dio posla na deminiranju 200 hektara.
– Na tom području tokom rata postavljeno je dvije do tri hiljade mina a najveći dio zatrpan je riječnim nanosima. Zbog toga je njihovo pronalaženje i deaktiviranje veoma komplikovano i rizično, – pojasnio je Karteljan. Područje uz rijeku Savu je odnijelo nekoliko ljudskih života a više lica je teško ranjeno.
– Ova opasnost na koju je upozoreno i najnovijom akcijom je velika za sve žitelje u selima pored Save, ne samo Orahovu gdje žive povratnici. Bilo je nekoliko tragedija u kojim je poginulo desetak ljudi u Gradiški a naročito selima nizvodno od grada, – pojasnio je Veljko Jovanović, načelnik opštine Gradiška.
On je upozorio da je to veoma izraženo tokom proljeća i ljeta kada je rijeka mnogo posjećenija te na obližnjim njivama.
– Ja sam nagazio na minu i ostao invalid, bez noge. Svakodnevno sam ribario i pazio da ne dođem u nepriliku ali zlo se ipak dogodilo. U Bok Jankovcu sam nagazio na protivpješadijsku minu i ostao bez noge, – rekao je Slavko Radonjić koji podsjeća da je u njegovom selu bilo još nekoliko takvih slučajeva.
– Osim ribara, mine su postale najveća opasnost na njivama jer ih je voda donije za vrijeme povećanog vodostaja i kada se povukla, ostala je velika opasnost. Zbog toga pozdravljamo akcije na deminiranju terena, – pojasnio je Radonjić.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.