Njive i rijeka Sava kriju hiljade mina

mine_pazi_11_2009Na području Orahove, jednog najvećih gradiških naselja uz rijeku Savu, pronađeno je i uništeno više od sedam stotina mina, izjavio je Selim Karteljan, šef deminerskog tima iz Sarajeva koji je ove sedmice završio dio posla na deminiranju 200 hektara.
– Na tom području tokom rata postavljeno je dvije do tri hiljade mina a najveći dio zatrpan je riječnim nanosima. Zbog toga je njihovo pronalaženje i deaktiviranje veoma komplikovano i rizično, – pojasnio je Karteljan. Područje uz rijeku Savu je odnijelo nekoliko ljudskih života a više lica je teško ranjeno.
– Ova opasnost na koju je upozoreno i najnovijom akcijom je velika za sve žitelje u selima pored Save, ne samo Orahovu gdje žive povratnici. Bilo je nekoliko tragedija u kojim je poginulo desetak ljudi u Gradiški a naročito selima nizvodno od grada, – pojasnio je Veljko Jovanović, načelnik opštine Gradiška.
On je upozorio da je to veoma izraženo tokom proljeća i ljeta kada je rijeka mnogo posjećenija te na obližnjim njivama.
– Ja sam nagazio na minu i ostao invalid, bez noge. Svakodnevno sam ribario i pazio da ne dođem u nepriliku ali zlo se ipak dogodilo. U Bok Jankovcu sam nagazio na protivpješadijsku minu i ostao bez noge, – rekao je Slavko Radonjić koji podsjeća da je u njegovom selu bilo još nekoliko takvih slučajeva.
– Osim ribara, mine su postale najveća opasnost na njivama jer ih je voda donije za vrijeme povećanog vodostaja i kada se povukla, ostala je velika opasnost. Zbog toga pozdravljamo akcije na deminiranju terena, – pojasnio je Radonjić.

Pročitajte i:   OSR Konjic: Ribočuvarska služba iz Jablaničkog jezera izvadila oko 400 metara mreža

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.