EkologijaNajnovije vijesti

Spomenik prirode u katastrofalnom stanju

Prokoško jezero na planini Vranici kod Fojnice, jedno je od pet najstarijih ledničkih jezera na Balkanu.Brojne endemske biljne i životinjske vrste koje se nalaze u jezeru i njegovoj okolini, danas su ugrožene.
SARAJEVO –
Iako je u oktobru prošle godine usvojen Zakon o zaštiti pet miliona godina starog Prokoškog jezera, kojim je ono proglašeno spomenikom prirode, prve mjere njegove zaštite biće poduzete tek naredne godine, potvrdio je juče Zoran Adžaip iz nevladine organizacije “Centri civilnih inicijativa”.
Istakao je da godinu od donošenja zakona još nije urađen plan upravljanja ovim jezerom, iako je obaveza bila da to bude učinjeno u roku od šest mjeseci. Dodao je da će plan biti urađen do kraja oktobra ove godine. Adžaip upozorava da je Prokoško jezero
u katastrofalnom stanju, da se kanalizacija iz vikendica izgrađenih uz njegovu obalu i dalje izlijeva u vodu, organizuju se roštiljade, a nije spriječena ni ispaša u blizini jezera.
“Analize su pokazale da je jezero sedam puta prljavije od dozvoljenog. Zaraslo je. Po Zakonu o zaštiti Prokoškog jezera zabranjeno je kupanje, roštiljanje, ispaša, ali niko to ne poštuje, niti je općina Fojnica obavijestila građane da to ne smiju raditi”, kaže Adžaip. Naglašava da je neophodno jezero dovesti u red, te da će plan upravljanja biti strog i definisaće svaki detalj, od mjesta gdje će biti postavljene klupe i izmješteni putići, do premještanja vikendica jer oko jezera treba biti ledina.
“Tek kada bude urađen plan počeće se primjenjivati mjere i inspekcije će obilaziti to područje. Istinska zaštita počeće iduće godine. Glavni uzrok što plan upravljanja nije ranije urađen je nedostatak novca za njegovu izradu”, rekao je Adžaip.
Prokoško jezero, na planini Vranica kod Fojnice, jedno je od pet najstarijih ledničkih jezera na Balkanu. Brojne endemske biljne i životinjske vrste koje se nalaze u jezeru i njegovoj okolini ugrožene su jer se kanalizacija iz vikendica izlijeva direktno u vodu, te zbog smeća koje građani ostavljaju nakon izleta.Inicijativa za proglašenje Prokoškog jezera spomenikom prirode postojala je prije rata, a prije tri godine je organizacija “Centri civilnih inicijativa” pokrenula kampanju za njegovu zaštitu.
Nezavisne novine

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.