Najnovije vijestiOstale vijestiTehnike i pribor

Džigovanje

Džig je svaka vještačka varalica koja je u jednom svom dijelu, najčešće prednjem, opterećena olovom i kad se baci u vodu taj dio cijelu varalicu vuče skoro okomito prema dnu. Ukoliko je ta varalica u zadnjem dijelu napravljena od mekane silikonske mase, ona će u padu tim dijelom vibrirati, odnosno vrludati i tako izazivati interes grabljivice. Dakle, kod džig varalice je glava od olova koja u sebi već ima ulivenu udicu ili je ta glava, pak, prelivena silikonskom masom i kad se varalica gleda ljudskom okom liči na ribicu ili neki drugi živi vodeni oblik (daždevnjak, žaba, glista…).Najpoznatije takve varalice su šedovi, tvisteri, cikade, cofovi, spužvasti peševi i sve druge teže varalice koje se vode kroz vodu ovakvim sistemom. Džig je i
mrtva ribica uvezana žicom i opterećena olovom (blajkapom) tzv. sistem, ali je takav ribolov zabranjen na skoro svim pastrmskim vodama.
Džigovi se prave od raznih materijala, raznih su veličina, težina i izgleda, što zavisi od dubine vode, daljine na koju se varalica baca, na veličinu ribe koja se lovi, od jačine pribora kojim se lovi, itd. Sve džig varalice su dobre za lov grabljivih riba kao što su pastrmke, smuđevi, štuke, somovi, basovi i mnoge druge..Skoro sve te varalice se vode kroz vodu na poseban način, to jest varalicom se džiguje. Kako? Na crtežu se to dobro vidi, ali mi ćemo vam samo reći u najkraćem: zabaci, pusti da varalica padne na dno ili drugu željenu dubinu, oštrije trgni štapom uvis, namotaj skupljeni silk, a zatim opet na isti način pusti da varalica tone. I tako naizmjenično dok ne izazovete grabljivicu “da tome stane ukraj”.Džigovi su relativno jeftini, efikasni i jednostavni za rukovanje, pa su veoma traženi i, što je najvažnije, veoma uspješni mamci za sve grabljivice.
Oslobodjenje – Alija Pušina

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.