DANI BORAČKOG JEZERA

“BORAČKO JEZERO-STARA, NOVA, MODERNA TURISTIČKA DESTINACIJA”
Eko asocijacija ”Gorsko oko”, i Triatlon asocijacija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Udruženjem inženjera i tehnicara hortikulture BiH organizira manifestaciju Dani Borackog jezera pod radnim nazivom ”Boracko jezero-stara, nova, moderna turisticka destinacija”, koja ce se održavati svake godine i time postati i tradicija ovog kraja (primjer: Medjunarodno takmicenje u ekstremnim skokovima ”Skok u kazan”, ove godine X. jubilarni skokovi u Konjicu).
U sklopu manifestacije Dani Borackog jezera, koja ce se održati u periodu od 24.05. – 27.05.07. ce se organizirati slijedece aktivnosti:

1. Radna akcija cišcenja i uredjenja Borackog jezera koja ce trajati u periodu od 24.05. do 27.05.07. (cetvrtak-nedjelja). Suorganizatori su Savez izvidjaca BiH, Savez planinara BiH, Javna komunalna preduzeca (Konjic, Mostar, Sarajevo), Srednje škole (Mostar, Konjic, Sarajevo), Eko pokreti BiH i druge nevladine organizacije.
2. Medjunarodna utrka mountainbike bicikala na relaciji Boracko jezero-Ruište – Boracko jezero (suorganizator Triatlon asocijacija u BiH i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo) 27.05. 2007.
3. Lov na zlatnu ribicu (Udruženje ribolovaca Konjic i Udruženje ribolovaca BiH) 26.05.2007.
U sklopu manifestacije ce se postaviti eko signalizacija na relaciji Boracko jezero-Ruište, postaviti nove eko korpe na Borackom jezeru i novi kontejneri, izgraditi ce se tri vanjska roštilja na Glavnoj i Prenj plaži, te u sklopu manifestacije planirana je i promocija domacih prehrambenih proizvoda i rukotvorina. U subotu 26.05.07. sa pocetkom u 19.00 sati održati ce se javna tribina na temu ”Zaštita i unapredjenje Borackog jezera kao buduce moderne turisticke destinacije”.
Cilj ove manifestacije je promocija Borackog jezera i njegovih prirodnih resursa, sprijecavanje daljeg zagadjivanja i uništavanja Borackog jezera, te stvaranje predpostavki da Boracko jezero postane znacajna turisticka destinacija u Bosni i Hercegovini i regiji. Želimo da Boracko jezero dobije moderan i savremen izgled i sadržaj u skladu sa osnovnim principima održivog razvoja i standarda zaštite okoliša i kvalitete.
Plan i program održavanja manifestacije
Četvrtak 24.05.2007. godine
– dolazak ucesnika, akcijaša, radnih brigada na Boracko jezero do 18.00 sati (oko 120 brigadira)
– smještaj i vecera u 20.00 sati
– smještaj: hotel ”Borašnica” i bungalovi, alternativni smještaj šatori
Petak 25.05.2007. godine
– svecano otvaranje manifestacije u 11.00 sati na plaži kod bungalova
– u 12.00 sati pocetak akcije cišcenja i uredjenja Borackog jezera
Subota 26.05.2007. godine
– u 11.00 sati svecano otvaranje lova na zlatnu ribicu na Borackom jezeru
– u 19.00 sati zajednicka vecera i za sve ucesnike manifestacije bogat kulturno zabavni program, organizacija koncerta jedne od popularnih domacih grupa.
Nedjelja 27.05.2007. godine
-u 12 sati pocetak medjunarodne utrke u mountainbike biciklima na relaciji Boracko jezero – Ruište – Boracko jezero.
– u 17.00 sati zatvaranje i završetak manifestacije.
Svi zainteresirani za ucešce na ovom projektu mogu da se prijave putem mail adrese kontakt@gorskooko.ba ili putem telefona.
Aida Ćumurija

Pročitajte i:   UŠUTKIVANJE GRAĐANSKIH AKTIVISTA: Kompanija Adriatic Metals tužila Hajriju Čobo iz Kaknja zbog upozoravanja na štetne posljedice eksploatacije ruda u Varešu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.