Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Teškoće USR Centar Sarajevo

Neprilagodeni propisi mute vodu ribolovcima – Kako pecati na vodi na kojoj se istovremeno vrši eksploatacija šljunka ili se baca otpad za koji pocinioci placaju kazne, prema zastarjeloj osnovi, nekoliko stotina maraka, kaže predsjednik Ervin Bejdic
Ministarstvo za privredu Kantona Sarajevo, koje gazduje vodama na ovom podrucju, ustupilo je vode, osim voda u opcini Hadžici, na korištenje Udruženju sportskih ribolovaca Centar iz Sarajeva, pobjedniku raspisanog tendera krajem 2006. godine. Preuzimanjem ovih voda ovo udruženje susrelo se sa nizom problema, koji se bez pomoci i aktivnosti opcinskih, kantonalnih i federalnih institucija ne mogu riješiti voljom udruženja, sportskih ribolovaca i ljudi koji vole prirodna bogatstva. Na ovom podrucju sve su rijeke devastirane ljudskim nemarom, velikim brojem zagadivaca (narocito onih neregistrovanih), pogotovo nakon prošlogodišnje iznimne suše.
“Da bi uopšte mogli raditi i baviti se sportskim ribolovom, kaže predsjednik USR Centar, Ervin Bejdic, trebalo bi

pod hitno promijeniti postojecu ribarstveno-gospodarsku osnovu, koja je pisana 2003, kada nije bilo fabrika u pogonu, riblja mlad bila jeftinija za više od 200 posto, nije bilo tendera, PDV, utvrdene odštetne naknade i mnogih drugih stvari koje su predvidene u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu donesenom krajem 2006. godine. Nažalost, ova osnova važi i u ovoj godini i naš je glavni cilj da se izvrši njena revizija, pa smo u vezi s tim prikupili sve podatke i pokrenuli inicijativu kod nadležnog kantonalnog ministarstva da se ova osnova prilagodi stanju u sadašnjem zakonodavstvu i u prilikama sa i oko sarajevskih voda. Bez toga, nama nema daljeg rada, prema tome ni sportskog ribolova i ostvarivanja prihoda državi koje mi placamo prema trenutno važecim zakonima. Kako, na primjer, pecati na vodi na kojoj se istovremeno vrši eksploatacija šljunka ili se baca otpad za koji pocinioci placaju kazne prema zastarjeloj osnovi nekoliko stotina maraka, a da se primjenjuje tarifnik postojeceg zakona, te bi kazne iznosile na stotine hiljada maraka”, kaže Bejdic.
U razgovoru sa sarajevskim ribolovcima doznali smo i da oni ne mogu donijeti svoj plan rada za 2008, izvršiti poribljavanje, obezbijediti potpunu zaštitu voda, placati sve one predvidene poreze i nadoknade državnim organima dok ti isti organi ne ucine sve i obezbijede ovom društvu nesmetan rad, odnosno ribarstveno-gospodarsku osnovu radenu prema postojecem stanju na vodama i prema važecim zakonima.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.