EkologijaNajnovije vijesti

Zavod za javno zdravstvo upozorava – Sve sarajevske rijeke opasne po zdravlje ljudi

Svi vodotoci, izuzev izvorišta Bosne, zagađeni, te bi trebalo postaviti table o zabranjenom kupanju
Sve rijeke u Sarajevskom kantonu zagađene su i opasne po zdravlje ljudi. Ovo je jučer za Oslobođenje potvrdila dr. Lejla Hatibović iz Zavoda za javno zdravstvo, nakon što je njen odjel za zaštitu i unapređenje okoliša završio analizu kvaliteta vode u rijekama.
– Najnovija ispitivanja pokazala su da je situacija teška. Svi su vodotoci, izuzev izvorišta Bosne, zagađeni, te bi na njima trebalo postaviti table o zabranjenom kupanju, rekla je dr. Hatibović.
Ona je pojasnila da je kupanje u ovako zagađenim rijekama opasno po zdravlje i život ljudi. Oglušujući se na upozorenja zdravstvenih radnika, svi oni koji se
rashlađuju u sarajevskim vodotocima rizikuju da obole od stomačnih, infekcija uha ili oka, hepatitisa i drugih zaraznih bolesti.
Rezultati analiza pokazali su da su rijeke pune fekalnih zagađenja, što ne čudi jer se u njih iz svih dijelova grada ulijevaju otpadne i vode iz kanalizacije. Radnici Zavoda za javno zdravstvo zgroženi su stanjem na terenu koje zatiču prilikom svake kontrole. Deponije na obalama rijeka, direktno ulijevanje kanalizacije u vodotoke, ilegalna eksploatacija šljunka, samo su neki primjeri kako se odnosimo prema blagodatima kojima je priroda obdarila našu zemlju. Sve su dokumentovali uposlenici Zavoda za javno zdravstvo, uz čiju ljubaznost i objavljujemo porazne fotografije.
Šljunak je prirodni filter, prečistać vode i njegovom se eksploatacijom taj proces direktno ugrožava. To se već godinama radi na obalama rijeke Željeznice. U svemu ovome, građani, a i vlasti, trebaju imati na umu da ni najuži centar grada nema prečistać vode, a glavni prečistać nije u funkciji još 1992.
J. FETAHOVIĆ

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

One thought on “Zavod za javno zdravstvo upozorava – Sve sarajevske rijeke opasne po zdravlje ljudi

 • Postavio Marijo Dlouhi 19 September, 2008
  E moji ribari, ja sam par puta ćistio Rakitnicu ali haira nema. Štaš kultura na nivou,odeš gore puklo roštilja kolko hoš, kamion parkiran u dolini Jelenjaće pod Visoćicom sjeku braća drva ko svi sretni, ja nazovem Sarajevo šume kad mi portir reće jesam li normalan ko je vidio da se radi Subotom a i da rade šta im mogu. Džaba svi komentari i apeli kaka vlast takav i narod. POBJESNIO BRATE.
  Ajd BISTRO

  ——————————————————————————

  Postavio roko 08 July, 2008
  Šta je tu čudno pa ljudi su ti koji su i zagadili rjeke .mi samo imamo sredstva za analize projekte i papirologiju …A kad treba nešto konkretno odradit za te stvari nit imamo kadra “školovanog”nit imamo radne snage ,a para da i ne komentaršem…..BISTRO BIH MA GDJE DA SI….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.