Najnovije vijestiTehnike i pribor

Pravljenje boili za šarana

Ribolov sarana boiliama u Bosni i Hercegovini zadnjih godina dobija na popularnosti, i prava je steta sto vecina sarandzija i danas lovi klasicnim mamcima poput kukuruza i paste od kukuruznag brasna ili hljeba. Uz malo truda mozete napraviti mamac koji ce vam povecati sanse za ulovom.Poznato je da se saran moze uhvatiti na skoro sve i svasta ali nijedan mamac se nemoze porediti sa lovnoscu boilia koje i nakon par sati u vodi negube na atraktivnosti sto nije slucaj sa vec pomenutim mamcima. Sarani brzo uce i ukoliko su imali lose iskustvo sa kukuruzom ili pastom takve mamce ce po pravilu zaobici u sirokom luku ukoliko u vodi ima dovoljno prirodne hrane.

Kao i svaki drugi novi mamac sarani prvo treba da steknu povjerenje u magicne kuglice, koje ce u vecini slucajeva prihvatiti nakon par prihranjivanja mjesta na kom namjeravamo loviti.

Boilie pravimo od suhog mixa (razne vrste brasna) i tecnog mixa (u kojem su jaja kao vezivo za tijesto).                                                    

 Suhi mix su razna brasna koja kombinujemo za topliju ili hladniju vodu.(neka vas vodi samo jedna vodilja i necete pogrijesiti – u hladnoj vodi se masnoca u brasnu zgrusava i nedozvoljava aromi da izlazi iz boilie, ukoliko se nekoriste arome na bazi etil alkohola ili ako satavljate miks od veceg dijela mljevenih sjemenki kroz ciju strukturu aroma lakse napusta boiliu) .   

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Za suhi miks koristimo. riblje,kukuruzno,sojino,mljevene sjemenke za kanarince,mljevenu konoplju ,mlijeko u prahu itd (lista je i previse dugacka narocito za one sastojke koje je moguce kupiti samo u specijalizovanim trgovinama saranskih mirodjija)….’

Tecni miks su: jaja kao vezivo u koje dodajemo tecne atraktore:simulatore apetita,aromu,zasladjivace,boju,ulja itd.

                                   

                                                           

Poznato mi je da je u BiH ”nemoguca” misija naci komponente za pravljenje ”friziranih boilia” .U svakom vecem super marketu ili trgovini stocne hrane su rafovi puni upotrebljivih namirnica koji ce definitivno biti atraktivni za sarane.Na lokalnom ribnjaku mozete za sitnu lovu kupiti palete za prehranu pastrmke koju sameljete, i koristite u kombinaciji sa drugim suhim komponentama miksa (preporucujem za ljetni period).

Ok nagovorio sam vas da koristite boilie, na slikama je ilustrovana procedura pravljenja boilia.

Boilie nemoraju biti okrugle ukoliko neprihranjujete daleko od obale prackom ili palicom za prihranjivanje. Mozete ih oblikovati rukama u loptice ukoliko nemate roler ili izvaljati u kobasice i sijeci na zeljenu velicinu koju kuhate 2-5 min. i osusite u hladu kraci ili duzi period (zavisno od prisutnosti drugih riba koje ce meke boilie razbiti u kratkom periodu).

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Nek vam je ”bistro” i pustajte kapitalne !!                                                                     

Alen Šehović – Šeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.