Najnovije vijestiVremeplov

Da sačuvamo od zaborava – 4. РЕДОВНA СЈЕДНИЦA ГЛАВНОГ ОДБОРА

ИЗВОД ИЗ ЗАПИСНИКА 4. РЕДОВНЕ СЈЕДНИЦЕ ГЛАВНОГ
ОДБОРА ОДРЖАНЕ ДНЕ 26. МАРТА 1929. ГОДИНЕ
»Рибарски лист« 1929. (5 и 6) 80

Присутни: Др. В. Андрић. М. Једличка, 3. Талер, Јурашиновић. В. Крстић, Б. Ваш, М. Тутуновић, А. Хрчко. Одсутни: М. Финци, Ј. Фелсман, И. Демшар, Н. Анчић. Предсједник Др. Андрић извјештава, да је пригодом свога боравка у Београду посјетио и Министра Пољопривреде и Вода дра Франгеша те му у разговору изложио сврху друштва и добио обећање, да ће г. министар ићи друштву на руку у ствари мријестилишта на Врелу Босне, koje ће Министарство Шума и Рудника дати концем јула опет под закуп, јер уговор са досадашњим закупником истиче. Закључује се, да предсједник Др. Андрић и Талер оду референту за риболов код Дирекције Шума и да извиде замршене односе са закупом мријестилишта, односно са питањем власништва земљишта, на којем се налази мријестилиште. У погледу укидања обласне рибарске таксе јавља предсједник, да је био код Великог Жупана, али овај не може
више ништа уствари да учини, јер је такса унијета у буџет, a овај је већ у свим инстанцијама одобрен. Надаље предсједник тумачи важност сакупљања свих врста риба из вода у БиХ за случај једне рибарске изложбе. У ту сврху одвајају се за набаву стакленки, формалина и сличнога-Дин 500-. Чита се рјешење Министарства Пољопривреде и Вода, којим је одобрена субвеииција за «Рибарски Лист» од Дин 20,000-.
Према приједлогу члана Ђатотића из Чајнича јавља тајник, да је био код Дирекције Шума, али Дирекција није споразумна c тим, да се у Јањину пусти ов. год. млађ пастрва, јер на тој ријеци имаде много пилана које бацају пилотину у воду па би било штета за млађ у тој ријеци. Чита се писмо потпредсједника Дра Д. Турковића, који даје оставку на части потпредсједника. Узима се оставка на знање уваживши мотивацију оставке. Закључује се, да ће се по пријави једнога члаиа поднијети писмена пријава Cpeckoм поглавару против Мије и Мате Лаце ради недозвољена рибарења мрежом у Лепеници и Црној ријеци. Читају се потврде o исплаћеним иаградама лугарима Фрањи Марићу Дин. 500-. за уловљене динамиташе и Анти Ћуку Дин 300 за разне пријаве против риболовних прекршитеља. Повјереник из Рогатице Исмет Сијерчић моли интервенцију друштва ради безобзирног тамањења рибе. Начиниће се представка Дирекцији Шума. Чита се брозојав Осјечког Риб. Ш. Клуба, којим се Клуб захваљује на сусретљивости Р. Д. за Б. и X. ради давања »Рибарског Листа« свима члановима Клуба уз повољне увјете. Ради поднеска јајачке подружиице упућује се тајник, да оде у Дирекцију Шума и да регулише питање издавања карата у Јајцу. Благајник Јурашиновић подноси пријаву иа темељу разговора са Инг. Турином ради уништавања рибе динамитом у срезу јајачком. Поднијеће се писмена пријава Поглавару среза. Закључено је, да се казненом референту код Cpeckor поглавара у Фочи даде признање за његов рад на заштити рибарства. У ту сврху набавиће се једиа сребрена табакијера са натписом «Заштитнику рибарства од Рибарског Друштва за Б. и X.», уз трошак од око Дин 550-. Потпредсједник М. Једличка извјештава, како се у нeким срезовима издају протупрописне сиве карте за све воде једнога среза. На тај начин се и Друштво поткопава. јер се незаконитим путем омогућава људима да заобилазе Друштво. Говори o томе, да друштвeни новац лежи предуго у Пошт. штедиони уз губитак на каматама. Требало би сваку већу суму новца одмах дозначити у банку на укамаћење, Предсједник том загодом истиче да треба друштвени новац предати па укамаћење једној домаћој банци. Говори ce o рeгулисању трошкова за издаваље листа, те cе постиже у том питању споразум са присутним уредником.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.