EkologijaNajnovije vijesti

Danas je dan planete zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 175 zemalja diljem svijeta…
Taj dan službeno se obilježava od 1992. godine, kada je na konferencije UN-a o okolišu i razvoju, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Povod da se 22. aprila obilježava kao “Dan planete Zemlje” bila je prirodna katastrofa koje se dogodila na taj dan 1969. godine u američkoj državi Kalifornija, kad se u more izlilo na hiljade tona nafte, uslijed čega je uginuo sav živi svijet u tom zaljevu.
Dan planete Zemlje prilika je da se svi njezini stanovnici podsjete na značaj prirode i na činjenicu da sav život na Zemlji ovise o njoj.

Amerikanci podržavaju razmatranje energetskih pitanja
Na vrijeme za ovogodišnji Dan planete Zemlje novo ispitivanje javnog mnijenja pokazuje široko rasprostranjenu podršku među Amerikancima za razmatranje energetskih problema, izvještava u srijedu Glas Amerike.
Nedostatak temeljnog znanja o tim problemima mogao bi spriječiti građane da donesu prave odluke oko energetske budućnosti svoje zemlje i čitavog svijeta.
Nove podatke o stavovima građana objavila je nestranačka organizacija Public Agenda, istraživačka skupina koja pomaže građanima da donesu dobro odmjerene odluke.
Scott Bittle, jedan od dopredsjednika ove organizacije, kaže da je studija imala namjeru pokazati što javnost zna o energetskim problemima, te što o tome misli.
“Energija, naravno, nije samo jedan jedini problem… to je čitav raspon problema, koji uključuje ekonomiju, u smislu cijene energije, uključuje klimatske promjene i globalno zagrijavanje. Uključuje i pitanje energetske sigurnosti, kao i ovisnosti o uvoznoj nafti,” kaže Bittle.
Prema anketi, 90 posto Amerikanaca je zabrinuto oko cijene goriva; 83 posto brine ovisnost Sjedinjenih Država o uvoznoj nafti. Međutim, kaže Bittle, Amerikance manje zabrinjavaju klimatske promjene.
“Da brine zbog klimatskih promjena, kaže ih 71 posto, ali samo 32 posto ih je ‘jako zabrinuto’. To je 25 posto manje nego što ih je zabrinuto oko cijene goriva”, kaže Bittle.
Amerikanci iskazuju jaku podršku poreznim olakšicama vezanim za smanjenje potrošnje energije, kao i novim zakonima kojima se zahtijeva bolja efikasnost automobila i energetska štedljivost novih zgrada. No, Bittle kaže da je analiza ankete pokazala da Amerikancima nedostaje temeljno znanje o energetskim pitanjima.
“Četrdeset posto ih ne može imenovati nijedno fosilno gorivo. Još i više – oko polovice – ne može navesti nijedan obnovljivi izvor energije. Dakle, premda kažu da žele alternativnu energiju, kako mogu razumjeti nešto tako komplikovano kao što je sistem trgovanja kvotama dozvoljenog ispuštanja stakleničkih plinova, koji ima vrlo velike implikacije po cijenu koju će plaćati svojim lokalnim elektro kompanijama,” kazao je Bittle.
Jednostavno rečeno, sistem trgovanja kvotama pruža ekonomske poticaje za smanjenje ispuštanja plinova koji povećavaju globalno zatopljavanje. Bittle je zabrinut da, kad se jednom bude počeo koristiti taj sistem, javnost ga uopšte neće razumjeti, pa, stoga ni podržati.
“To je veliki izazov za čelnike i za medije da obrazuju javnost, uvedu ju u raspravu o tim problemima. Građani moraju znati ne samo o kakvim se odlukama radi, nego i što to tačno znači za njih ponaosob. Ne radi samo o tome da građani prihvate takve odluke, nego da znaju kakve su stvarne opcije i da sudjeluju u stvaranju tih odluka,” kaže Bittle.
Ova najnovije anketa trezveni je podsjetnik da se za stvaranje podrške među građanima treba koristiti aktivizam na najširim i najlokalnijim razinama društva. Prema stručnjacima, radi se o pitanju u vezi s kojim ne smije nedostajati prosvjećivanja javnosti.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

One thought on “Danas je dan planete zemlje

  • Pregledano: 919 puta
    ____________________________
    Postavio Seha 22 April, 2009
    Hvala Eso. Edukacija prije svega 🙂
    Slobodno pisi kad god uhvatis vremena. Tvoji tekstovi su nesto sto je jako lijepo i poucno procitati.
    Bistro !
    ____________________________
    Postavio esso 22 April, 2009
    Svaka cast Seha na podsjecanju na ovaj dan. I sam sam imao namjeru napisati sta za ovaj dan, ali zbog prezauzetosti poslom nisam stigao naci vremena.
    Nego, slijedeci vazan datum, kada je ekologija u pitanju, je 05.06.2009., Svjetski dan zastite okolisa. To bi mogao pripremiti Senad ili cemo kompilacijski, svi utroje.

    Pozdrav i bistro,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.