EkologijaNajnovije vijesti

Općinsko vijeće Tuzla odbilo prijedlog da se gradi deponija šljake i pepela Jezero II u MZ Bukinje

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla usvojen je zaključak kojim se kao neosnovan odbija prijedlog JP Elektroprivrede BiH za utvrđivanje javnog interesa za izgradnju deponije šljake i pepela Jezero II, kapaciteta 12,5 miliona m3.
Podsjećamo da na području Mjesne zajednice Bukinje  već postoje dva velika šljakišta za koje stanovnici u njihovoj blizini tvrde da ne zadovoljavaju ekološke standarde i da ih životno ugrožavaju.O ovom problemu TV TK je ljetos informisala javnost o čemu prilažemo kao vezani članak tekst našeg novinara Zlatana Jahića.
U žiži javnosti i medijskog interesovanja posljednjih godina je borba za jezero “Kop” Šićki Brodi, na samom ulazu u Tuzlu. Jezero za koje se trenutno bore ekolozi sa jedne strane i Elektroprivreda BiH sa druge, interesantno je obijema stranama.
Ekolozi se zalažu da ovo jezero bude
svojevrsna turistička atrakcija i mjesto za odmor i relaksaciju za sve one koji vole boraviti u prirodi. Medjutim, jezero je stalna meta napada od strane Elektroprivrede BiH koja ima namjeru da odlaze šljaku iz TE “Tuzla” u neposrednoj blizini jezera. A dobro je poznato da šljaka, pored dima i pepela ima i dozu radioaktivnosti. Istraživali smo ovu temu i doznali sljedeće.
Jezero “Kop” Šićki Brod je poslije dužeg vremena bukvalno “oživljeno” zahvaljujuci entuzijastima i ljubiteljima prirode koji su svojim radom, trudom i finansijama donijeli život u njega, očistili ga, poribili i omogucili prirodi da se obnovi od ranijih teskih zagadjenja. Zbog bojazni da bi sve to moglo biti uništeno zbog šljačišta koje će biti u neposrednoj blizini jezera, ekolozi su kontaktirali  našu redakciju i ispričali svoju priču. Priča nas je zainteresovala iz razloga što je aktuelna već godinama i što se nikada javno i ozbiljnije nije govorilo o ovoj temi. Sve se moglo podvesti pod  nagađanja, špekulacije i nadmudrivanja. RTV TK  je sagledala sve aspekte problema zvanog jezero “Kop” Šićki Brod i evo kako stvari stoje.
Udruženje “Eko-sport” Šićki Brod  je optužilo i nadležne u Općini Tuzla da ne brinu dovoljno o ovom jezeru, te da nezainteresovanost istih ide na ruku Elektroprivredi BiH koja želi da ovo jezero  zatrpa i pretvori ga u odlagalište šljake.
Međutim, predstavnici Općine Tuzla su nam objasnili da jezero “Kop” nije u njihovoj nadležnosti jer je privatna svojina i da nemaju nikakve ingerencije nad tim jezerom.
Predstavnici Elektroprivrede BiH imaju jasan stav. Tvrde da će  šljakište ipak biti na zemljišta Površinskog kopa Šićkii, ali da jezero, kao i ribnjak ničim neće biti ugroženi te da će šljakište i jezero funkcionisati odvojeno, jedno do drugog.Na pitanje koliko će to uticati na zdravlje posjetilaca jezera, odgovor bi mogli dati medicinski stručnjaci.
Radio-televizija tuzlanskog Kantona

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

One thought on “Općinsko vijeće Tuzla odbilo prijedlog da se gradi deponija šljake i pepela Jezero II u MZ Bukinje

  • Moram malo pojasnit ovu vjest ,kao prvo ova lokacija nije na slici tema odluke ,jer to je mjesto koje se zove jezero II TEKST NA TK JE O KOPU TO JE OK ,,,,a ova nova vjest da vas obradujemo je još jedna pobjeda aktivista eko-sporta to je lokacija koja oduzima preko 100 dunuma privatnog zemljista Senade ako imas sliku slicnu ovoj sa google to je ono manje sljakiste koje plairaju pretvoriti u veliko ,blize je Tuzli..na Hudeču tako zovu tu lokaciju al bitno je da ih polako pobjeđujemo dok ponovo ne pokusaju napast nasa odbrana je kao falanga Aleksandra V.hahahh hvala za vjest i moram pohvalit naseg sekretara koji je u zadnjem momentu sprjecio da ova odluka prođe …na portalu tuzlarija imaju vjesti il na nasoj fejs grupi kad procitas komentare sve ce ti bit jasno ,,,bistro prijatelji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.