Iz svijetaNajnovije vijesti

Japan: Pronađen izumrli losos

Skrivao se 70 godina
Vrsta japanskog lososa, za koju se smatralo da je izumrla prije 70 godina, pronađena je u jezeru udaljenu 500 kilometara od svog prirodnog staništa, objavio je u srijedu japanski ihtiolog Tetsuji Nakabo sa sveučilišta u Kyotu.
Nemigratorni jezerski losos, koji se naziva “kokanee” na engleskom ili “kunimasu” na japanskom, smatrao se izumrlim od 1940., kad je izgradnja hidroelektrane zakiselila jedino jezero u kojem je živio, u sjevernoj pokrajini Akiti, piše Hina.
Prije toga je 100.000 komada lososove ikre prebačeno u jezero Saiko, 500 km južnije, ali se vjerovalo da to poribljavanje nije uspjelo.
Prof. Nakabo kazao je da je njegov tim našao “kunimasua” u jezeru Saiko pokraj planine Fuji i vjeruje kako je populacija
dovoljno velika da osigura održanje vrste.Izrazio je nadu da ribolovci neće loviti tu vrstu te objavio fotografije i videosnimke lososa koji je tamnomaslinaste boje s crnim točkama na leđima, a naraste do 30 cm.
Lososi, koji žive u jezerima i rijekama što utječu u jezera, narastu manji od svojih poznatijih rođaka koji se sele u more.
“Kunimasu” je i dalje na popisu nestalih vrsta japanskog ministarstva zaštite okoliša.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.