EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Ubijanje mora – 1

Sve moguće metode za lovljene ribe su već otkrivene, a jedna od najgorih je velika i teška otvorena mreža koča, koju teške daske drže na morskom dnu dok ih brod vuče za sobom po pijesku i mrveći ga, te na taj način ubijajući stotine različitih životnih formi.

Očne jabučice i mjehuri riba povučenih iz okeanskih dubina mogu eskplodirati zbog razlike u pritisku, a mnoge ribe se “utope” jer su toliko nagurane u mreži i pritisnute težinom ostalih riba da njihove škrge ne mogu funkcionisati.

U mrežu su uhvaćena i mnoga druga morska stvorenja poput morskih zvijezda, rakova i ljuskaša, koje ribari jednostavno izguraju natrag u more da tamo umru.

Lovljenje riba takvim mrežama danas je najuobičajenija metoda komercijalnog ribolova na svijetu.

Još jedna od uobičajenih metoda ribolova su zatvorene mreže, koje se koriste da bi se zatvorio krug oko velikih jata kako bi se izvukle sve ribe.

Najmanje ribe uspiju pobjeći kroz otvore na mreži, ali se uhvati toliko odraslih riba da one koje izbjegnu mrežu ne mogu nadoknaditi gubitak parenjem. Na žalost, ovakvom se metodom ribolova često uhvate i

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

delfini te drugi morski sisari.

Ipak je vjerojatno od svih metoda ribolova najdestruktivnija ona s mrežama potegačama. Ove mreže napravljene su od tankog ali jakog najlona i gotovo su nevidljive u vodi.

One se njišu na površini te formiraju takozvane “zidove smrti”. Ime su dobile po tome jer veliki broj bića kao što su delfini, mali kitovi, foke, raže i morski psi uplivaju u mreže pa umiru. Sve njih ribari izbacuju jer je jedina stvar koju žele – tuna. Svake godine oko milion delfina umre na taj način, utopivši se jer ne mogu doći do površine kako bi udahnuli zrak.

Potezne mreže se koriste u cijelom svijetu, a u Velikoj Britaniji i Evropi dužina im je ograničena na 2,5 kilometara. Na otvorenom moru, u sredini velikih okeana kontrole gotovo i nema, mreže se protežu čak po 30 km ili više. Ponekad se te dugačke mreže rastrgaju za vrijeme oluje, pa nošene okolo vjetrom nastavljaju loviti i ubijati životinje.

Konačno, kada je mreža pretrpana mrtvim tijelima, ona potone na morsko dno. Vremenom tijela istruhnu, a mreža ponovno ispliva na površinu okeana da bi nastavila svoju destrukciju.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

I dok mora i okeani kolapsiraju, ljudi nisu jedini na koje to utiče. Zamislite što se dogada sa pticama, fokama, delfinima i drugim stvorenjima, koja za razliku od nas, trebaju ribu da bi živjela. Oni se zahvaljujući ljudskim potpuno neprirodnim porivima i pohlepom već sada bore za opstanak.

(Priredio: Miralem)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.