EkologijaNajnovije vijesti

Fond za zaštitu okoliša FBiH podržao 200 projekata zaštite voda

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja izjavio je Feni da su projekti koje je ovaj fond podržao u 2010. godini do sada završeni procentualno oko 80 posto, dok su projekti iz 2011. godine uveliko u fazi implementacije, ali da je zadovoljan tom dinamikom.

Prvi Javni poziv za sufinansiranje projekata Fond je objavio krajem 2010. godine, kada je za 47 projekata raspodijeljeno 5,2 miliona KM.

Fond je za dvije godine djelovanja podržao oko 200 projekata, a njihova ukupna vrijednost je oko 20 miliona KM. Rad fonda obuhvata više oblasti i jedan dio projekata odnosi se na zaštitu izvorišta voda, odnosno tretman otpadnih voda, dok je jedan set projekata iz oblasti upravljanja vodom i vodnim resursima,a tu su i naučno-istraživački projekti koji se provodi s nevladinim sektorom“, kazao je Harbinja.

On je istaknuo da je, upravo, Sporazum o međusobnoj saradnji i finansiranju rekonstrukcije i izgradnje komunalne i turističke infrastrukture na lokalitetu Igman-Bjelašnica, kojeg je prije nekoliko dana potpisao s premijerom Kantona Sarajevo Fikretom Musićem, u funkciji stvaranja preduvjeta za očuvanje izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju te da se radi o veoma značajnom projektu i za Fond.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Većina projekata je sufinansirana ili se realiziraju iz grant sredstava, a u narednim fazama ide i s jednim dijelom kreditnih sredstava, s vrlo povoljnim uvjetima.

To je set aktivnosti koji se radi zajedno s Vladom FBiH i riječ je o kapitalnim projektima koje će Fond sufinansirati zajedno s međunarodnim fondovima,a jedan dio i sredstvima lokalne zajednice. Jako smo zadovoljni kako teče saradnja s međunarodnim i domaćim institucijama“, kazao je Harbinja u izjavi Feni.
Dodao je da u Fondu postoje određeni problemi vezano za pripremu projekata, jer se dodatno mora izdvojiti vrijeme za aplikante da bi se izvršile pripreme za projekte.

I u procesu realizacije postoji određeni, svakodnevni, problemi, jer mi uvijek insistiramo na namjenskom utrošku sredstava i onda se mora to sve pratiti, što zahtjeva veću disciplinu nad pojedinim implementatorima projekata, jer su uvjeti nešto strožiji za razliku od nekih drugih projekata“, dodao je Harbinja.
Kako kaže, Fond će, stoga, u narednom periodu ulagati više u edukaciju, jer u općinskim pa i u nekim kantonalnim službama nema dovoljno osoba koje mogu odgovoriti zahtjevima pripreme i kontrole projekata,

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

Znači u narednom periodu ćemo tome posvetiti posebnu pažnju. Moramo izvršiti obuku ljudi koji pripremaju projekt i koji ga implementiraju na terenu“, rekao je Harbinja.

(Fena)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.