EkologijaNajnovije vijesti

Ribu mladicu proglasiti zaštićenom vrstom i u BiH

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a pokrenulo je postupak za donošenje odluke da se riba mladica i u Bosni i Hercegovini proglasi zaštićenom vrstom.
Mladica, iako se nalazi na listi zaštićenih vrsta u EU, kod nas dodatno ugrožena od strane krivolovaca koji je izlovljavaju podvodnim puškama, što je i zakonom zabranjeno.
„Ova odluka će biti pravni osnov, ne samo za zaštitu ove riblje vrste, nego i za sankcioniranje krivolovaca koji, zbog lične koristi, nanose nemjerljivu štetu široj društvenoj zajednici“, rekla je resorna ministrica Srebrenka Golić nakon sastanka s profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci te predstavnicima Udruženja za uzgoj i zaštitu salmonidnih i autohtonih vrsta riba u rijeci Vrbas „Mladica“.
Oni su istakli da opstanak autohtonih vrsta u slivu Vrbasa, u prvom redu, ugrožavaju otpadne vode te da je neophodno da se uspostavi sistem integralne zaštite ove rijeke, koji će omogućiti održiv razvoj lokalnih zajednica koji se nalaze u slivu Vrbasa, saopćeno je iz resornog ministarstva.
Dogovoreno je da se, odmah nakon usvajanja odluke o zaštiti mladice, pristupi izradi projekta za uspostavljanje ribogojilišta za uzgoj mrijesti mladice te da se pripreme i drugi projekti sa tačno postavljenim ciljevima, zadacima i nosiocima aktivnosti koji će omogućiti integralnu zaštitu Vrbasa.
Golić je rekla da će se ovi projekti integrirati u Projekat „Program zaštite životne sredine i razvoja turizma u slivu rijeke Vrbas“, koji će se će se u naredne tri godine implementirati u opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koje se nalaze u slivu Vrbasa.
Radi se o projektu čiji je nosilac UNDP, a finansirat će se iz grant sredstava Vlade Japana, kompanije Coca-Cola, uz sufinasiranje entitetskih i lokalnih vlasti.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun


5 thoughts on “Ribu mladicu proglasiti zaštićenom vrstom i u BiH

  • Mirišu izbori…haj makar da se šta ogrebe od tih politički sladunjavi
    predizborni poruka…

  • “..kod nas dodatno ugrožena od strane krivolovaca koji je izlovljavaju podvodnim puškama, što je i zakonom zabranjeno..”
    kome da je proglasavamo zasticenom vrstom,pa ovdje sve pise,to je samo mrtvo slovo na papiru kao i za sve u ovoj drzavi..hoce se prepasti ti krivolovci 🙂
    pozdrav

  • Papir sve podnosi pa i ovakve odluke koje se rijetko ili nikad ne sprovode u dijelo. Vazno je da su sve ovce na broju a vjerujem i vukovi ce biti siti
    bistro

  • A kako misle sprovesti ovaj zakon na Srednjoj i Gornjoj Drini te na bosanskom dijelu Tare ?!?
    Hoće li Dodik odustati od hidro-energetskog sistema Srednja i Gornja Drina, pošto će izgradnja ovih hidroelektrana za sva vremena uništiti/potopiti Taru i Drinu (ali i veči dio Sutjeske i Bistrice), a znamo da je ovo što je od Drine ostalo, zajedno sa Tarom, najvažniji rezervat mladice u Evropi (odmah poslije Drave) !
    Hoće li Dodik odustati od hidroelektrana jer po zakonu o zaštiti ugrožene vrste (ako je već zaštite) ne možeš je ugrožavati gradnjom brana na planinskoj rijeci gdje se ne mogu graditi “riblji putevi” !

    ja bih volio da federacija proprati RS u ovoj namjeri i da se mladica stavi pod zaštitu, ali uz to treba uraditi još nešto, važnije – treba formirati “Crvenu Listu” BiH i na nju staviti i mladicu ali i sve 4 NERETVANSKE endemske pastrmke !!!

  • Dodao bih još i to da je razlog potpuno naivan – neče mladicu uništiti krivolov nego uništenje habitata !!!
    Ali nema veze, ako oni ovaj razlog stavljaju ispred ostali dok god se ide u tom pravcu da se proglasi ugroženom i stavi pod zaštitu. Poslije toga se to može koristiti u borbi protiv destrukcije rijeka hidroelektranama !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.