Iz svijetaNajnovije vijesti

Riba “štrojač” napada muške genitalije

news-2013-Avgust-strojac_776684661Stručnjaci su upozorili Šveđane da pri ulasku u vodu na južnoj obali te zemlje obavezno budu u kupaćim gaćama, nakon što je u toj oblasti otkrivena južnoamerička riba “paku” poznata po napadima na muške genitalije.

Upozorenje je objavljeno nakon što su ribari prošle sedmice u Oresudn Saundu uhvatili ribu “paku” dugu 21 centimetar, koja je blizak srodnik pirane.

“Budite u kupaćim gaćama ako se ovih dana kupate u Saundu, jer postoji mogućnost da ima još riba `paku`”, navodi se u upozorenju Muzeja nacionalne historije iz susjedne Danske.

Slatkovodna riba, koja može porasti do 90 centimetara i težiti do 25 kilograma, ima nadimak “štrojač” zbog napada na muške genitalije.

U oblastima u kojima ova riba obitava, ribari iskrvare na smrt poslije gubitka genitalija.

Ova riba nalazi se u većini rijeka u basenima Amazona i Orinoka u Južnoj Americi, ali je primijećena i na Papua Novoj Gvineji. Primijećena je i u nekoliko američkih saveznih država.

U Teksasu je 2006. godine ponuđena novčana nagrada u iznosu od 100 dolara za svaku uhvaćenu ribu “paku”.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Međutim, ovo je prvi put da je paku uhvaćena u moru u Evropi.

“Paku nije opasna po ljude, ali ima veoma jak ugriz. Bilo je incidenata u nekoliko zemalja, poput Papua Nove Gvineje, gdje su muškarcima odgriženi testisi”, rekao je stručnjak iz danaskog muzeja Henrik Karl.

On je istakao da otkriće jedne ribe “paku”, nad kojom se trenutno obavljaju analize radi potvrde identiteta, ne bi trebalo da spriječi Šveđane da uđu u vodu.

Karl je upozorio da bi, ukoliko bi bilo pronađeno još sličnih riba, to predstavljalo ozbiljan problem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.