EkologijaIz regijeNajnovije vijestiVideo

Prirodni fenomen: Jezero Plavo oko nema dno

jezero-plavo-oko-albanijaJezero Plavo oko u Albaniji prirodni je fenomen jer nema dno! Plavo oko zapravo je rupa u kojoj se spajaju podzemne vode koje kroz nju izbijaju na površinu. Sama rupa, koja još nije zvanično istražena, prema nekim tvrdnjama duboka je oko 45 metara.

Ovaj prirodni fenomen nalazi se na zapadnoj padini planine Mali i Đere u blizini puta koji vodi do grada Sarandi.

Iako je plivanje i ronjenje u Plavom oku dozvoljeno, zbog vode čija temperatura iznosi 10 stepeni Celzijusa, malo je onih koji žele da se upuste u takvu avanturu, prenosi Telegraf.

“Bio sam prvi čovjek koji je zaronio u Plavo oko 1984. Struja je bila toliko jaka da mi je zamalo skinula masku za ronjenje, pa sam bio prisiljen da je dodatno čuvam rukama. Što sam išao dublje, struja je postajala sve jača, dok nisam došao do dubine od 20 metara, gdje sam osjetio da ne mogu dalje, jer je pritisak rijeke koja izvire bio nepodnošljiv”, rekao je Ksemal Mato, ekološki aktivista.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Prema pisanju turističkog portala “Albanija”, turisti ovde često dolaze kako bi bacili kamenčić u centar jezera, samo da bi nakon nekog vremena isti kamen ponovo ugledali na površini.

httpv://www.youtube.com/watch?v=gRRt3w3CeNk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.