EkologijaNajnovije vijesti

Bitka za Sutjesku

sutjeska-3Danas je na konferenciji za novinare predstavljen nastavak kampanje “Bitka za Sutjesku”, te pokretanje inicijative i peticije za izmjenu Prijedloga Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalnog parka Sutjeska, vezano za izgradnju hidroelektrana.

Na konferenciji su govorili predstavnici inicijative:

  • Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu
  • Vladimir Stupar iz Arbor Magne
  • Petra Remeta iz Mediteranskog programa WWF-a
  • Nenad Ikonić iz Spasilačke službe Wolf, Foča.

 “Nastavkom kampanje i pokretanjem peticije želimo da potaknemo nadležne institucije da obustave plan izgradnje hidroelektrana i očuvaju ovo područje divljine u srcu Evrope i za buduće generacije. Peticiju pokrećemo tačno godinu dana nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS odobrilo Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka, nakon čega je Centar za životnu sredinu pokrenuo sudski spor protiv nadležnog ministarstva”, istakla je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

 „Razvoj hidroenergetskog projekta u samom srcu nacionalnog parka će neupitno ugroziti

izvornost prirode, a time i opstanak parka i mogućnosti koje pruža lokalnom stanovništvu. Naime, već samo jedna hidroelektrana može imati značajne negativne uticaje na vodene ekosustave, te na biljni i životinjski svijet koji ovisi od njih, a ovdje je riječ o 4 hidroelektrane. WWF smatra da bi nacionalni parkovi i druga iznimna područja trebali biti zaštićena od ovakvih destruktivnih infrastrukturnih projekata“, rekla je na konferenciji za novinare Petra Remeta iz WWF-ovog Mediteranskog programa.

Vladimir Stupar iz udruženja Arbor Magna iz Banja Luke je skrenuo pažnju na nedovoljnu uključenost stručnjaka u planiranju upravljanja Nacionalnim parkom Sutjeska. “Mišljenja stručnjaka koji ovo područje istražuju godinama se ignorišu, a to je kada je u pitanju ovako jedinstveno i važno područje, nedopustivo”, istakao je Vladimir Stupar.

Nenad Ikonić iz Spasilačkog kluba Wolf iz Foče je rekao da je prostor Nacionalnog parka Sutjeska jedinstveni potencijal za razvoj avanturističkog turizma, te da je kanjoning relativno mlad sport što se tiče Balkana, ali to je sport koji poprima što više popularnosti. „Kanjon Hrčavke će biti prvi kanjon u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj, koji će se upotrebljavati u komercijalne svrhe, odnosno u turističku ponudu. Neshvatljivo je da se napadaju zaštićena područja koja su već ranije opravdano stavljena pod posebni režim zaštite“, dodao je Ikonić.

Prikupljanje potpisa za građansku inicijativu će biti organizovano u 20 mjesta u Republici Srpskoj i trajaće sedam dana, a počeće 4. avgusta 2014. godine.

Udruženja građana, stručnjaci i pojedinci traže jasno odustajanje od gradnje hidroelektrana i apeluju na sve građane da potpišu peticiju za izmjenu Prostornog plana NP Sutjeska i tako pomognu u očuvanju najstarijeg nacionalnog parka u Bosni i Hercegovini.

Nacionalni park Sutjeska je

  • najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica (najočuvanija prašuma u Europi)
  • ugrožen planom Vlade Republike Srpske za izgradnju četiri male hidroelektrane u samom srcu Nacionalnog parka.
Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.