EkologijaNajnovije vijesti

VIDEO + FOTO: Pomor ribe u rijeci Bosni – količina vode u koritu ispod biološkog minimuma

IMG_6876Posljednjih dana rijeka Bosna nije rijeka, to je potočić, a najtačnija tvrdnja bi bila – otvorena kanalizacija koju prave nelegalni priključci na nju.

Odmah nakon vodozahvata na Bačevu, ova ljepotica, na dijelu koji ribolovci zovu “Mala Bosna”, ima jedva primjetan tok.

Kod Rimskog mosta je pregrađena branom od kamena izgrađenom od strane izletnika u svrhu čuvanja gajbi piva, sokova i lubenica dok se hlade u njenoj vodi. I tu se vidi stvarna količina vode koja teče rijekom, a svi znamo koja količina izvire ispod Igmana.

Već sa prvim kućama tu su i nelegani kanalizacioni priključci, pa i jedan kolektor i prečistač otpadnih voda za koji mještani kažu da godinama ne radi. I tu već počinje ljetni miomiris koji se osjeti i uz rijeku Miljacku.

Kada je količina čiste vode rijeke Bosne dovoljna da ribe pronađu struje koje nose tu čistu vodu, ili makar razrijeđenu koncentraciju otpadnih voda, ribe i ostali stanovnici nekako i prežive. U situacijama poput ove posljednjih dana, čak i najotpornije, gagice, skončaju svoje živote.

I niko se neće ni počešati.

Nevladine organizacije nemaju interesa, one postoje od projekta do projekta, te takvim lovcima na budžete i Facebook aktivistima ovakve slike samo daju priliku da daju neki visokoumni kometar gdje se završava sav njihov aktivizam… Do sljedećeg projekta koji daju stranačke kolege ili daidže/ujaci…

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Nadležne institucije, odnosno njihovi uposlenici zaduženi za ovakve stvari, bježe od njih jer im je plata ista. Pa zašto bi se zamjerali sa nekim, pogotovo jer im je to stranački kolega… možda i amidžić/stričević…

Vodovodu ne pada na pamet da uvede redukcije, jer narod će se buniti ako nema vode, boli narod briga ako nema ribe. A ako nema vode, može bit’ da izađu na ulice i eto ih vladi pred vrata… a tu su im stranačke kolege i nadređeni… možda i tetići.

Često mi padne na pamet jedna izreka, vrte je često po internetima, pa više nisam ni siguran da li je istina što kažu za nju da je upozorenje Cree Indijanaca, a koja glasi: “Tek kad sasječete posljednje drvo, tek kad zatrujete posljednju rijeku, tek kad upecate posljednju ribu, tek tada ćete saznati da se novac ne može jesti.”

Bosna nije jedina rijeka koja je ovih dana presušila, i rijeka Misoča je potpuno presušila i na njoj je nastao veliki pomor riba i rakova.

A Zakon o slatkovodnom ribarstvu u svom članu 46. kaže:

Na ribolovnom području i drugoj ribolovnoj vodi zabranjeno je:
Stav 9 – zatvarati, odvraćati i crpiti vodu iz ribolovne vode, ako to uzrokuje opasnost za opstanak ribe;

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Pa član 35. kaže:

Izgradnja ili rekonstrukcija brane, vodoprivrednog ili drugog objekta ili postrojenja na ribolovnoj vodi može  se vršiti pod uslovima da se obezbijedi nesmetano razmnožavanje ribe, zaštita ribljeg fonda i migracija ribe.
Ukoliko se ne obezbijedi slobodna migracija ribe iz stava 2. ovog člana, investitor, odnosno drugi korisnik brane, vodoprivrednog ili drugog objekta ili postrojenja, dužan je nadoknaditi pričinjenu štetu korisniku ribolovnog područja saglasno odštetnom cjenovniku u ribarstvu i donijeti program revitalizacije životnih zajednica i dovesti ih u odgovarajuće stanje, uz obezbjeđivanje kontinuiranog poribljavanja radi održavanja prirodne reprodukcije.

Član 52. u kaznenim odredbama kaže:
Novčanom kaznom od 2.000 KM  do 8.000 KM  kazniće se pravno lice za prekršaj ako:
Stav 20 – postupi suprotno članu 46. stav 1. tačke 1, 5, 6, 7, 9. i 10

Postoji i Pravilnik o naknadi štete nanesene ribljem fondu gdje se za 10-ak kilograma uginule ribe može kupiti preko 100 kg nove i tako namiriti šteta.

Ali ko se još pridržava zakona… Osim pojednih koji kupiše stanove za par hiljada maraka…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.