EkologijaNajnovije vijesti

Ministrice Golić, zbog Sane trebate dati ostavku!

Jan_Pirnat_BRT-1_Sana-small (2)Odgovor na saopštenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

Koalicija za Sanu šalje ministrici Srebrenki Golić, a prije svega medijima i javnosti odgovor na saopštenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS povodom protesta koje smo organizovali na izvorima Sane zbog izgradnje hidroelektrane Medna.

Ministarstvo: Ekološka dozvola je valjana.
Koalicija za Sanu: Nije. Protiv nje su dva puta podizane tužbe, a nećemo stati dok ne bude i pravno jasno da se ne mogu više legalizovati zahtjevi privatnih lica nauštrb prirode i ljudi. Ova dozvola je utemeljena na lošoj, neprofesionalnoj i nestručnoj Studiji uticaja koje je Vaše ministarstvo prihvatilo, a koju struka, lokalno stanovništvo i ekološke organizacije pobijaju već sedam godina.

Ministarstvo: Uticaji na životnu sredinu mogu biti dovedeni u prihvatljive granice.
Koalicija za Sanu: Ne mogu. U Studiji uticaja se ne navode „prihvatljive granice“ nego se u zaključku kaže: „Nakon provedenog studijskog istraživanja cjelokupne problematike uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje i eksplotacije energetskog kompleksa MHE Medna“ na rijeci Sani moguće je donjeti generalni zaključak da su uticaji hidroelektrane veliki i trajni, posebno zbog toga što se radi u predjelu gdje su antropogeni uticaji malo izraženi, pa će izgradnjom male hidroelektrane prirodno stanje gornjeg toka rijeke Sane biti znatno narušeno, prije svega biće narušene pejzažne i ambijentalne karateristike lokacije.“ Ako su uticaji koji su „veliki i trajni“ u „prihvatljivim granicama“ za Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije ovim putem poručujemo da se prestanu baviti tim poslom, jer očigledno ne razumiju značenje riječi „veliki i trajni“ niti samu problematiku koja se odnosi na projekat izgradnje hidroelektrane Medna.

Pročitajte i:   Рибочуварска служба СРД Алаговац из Невесиња у борби против криволова

Ministarstvo: Pero Bukejlović je potpisao dodjelu te koncesije. Pitanje za Koaliciju: “Da li su ikad podnijeli tužbu ili bar javno prozvali potpisnika ove odluke, Peru Bukejlovića?”.
Koalicija za Sanu: Bezbroj puta smo javno prozvali Peru Bukejlovića. Istovremeno, prozivamo i Vas ministrice Golić, obzirom da ste Vi odobrili Studiju uticaja i izdali Ekološku dozvolu i Djelimično rješenje za građenje ispred Ministarstva, iako smo Vam dali bezbroj razloga da to ne učinite. Izdana koncesija ne znači da je projekat dobar i da se odmah izdaje ekološka i građevinska dozvola, već bi Vaše ministarstvo trebalo da sagledate sve aspekte, a onda izdaje dozvole.

Ministarstvo: Ministarstvo je vodilo računa o zaštiti životne sredine, ali i o pravu građana u gornjem toku rijeke Sane na održiv razvoj područja u kom žive.
Koalicija za Sanu: Lokalno stanovništvo već duže od godinu dana trpi negativne posljedice izgradnje hidroelektrane Medna. Nemaju pitku vodu, urušavaju im se objekti za vrijeme miniranja brda zbog derivacionog tunela, putevi su im uništeni i to sve nakon što su dva puta donosili jednoglasnu odluku na Skupštini Opštine Ribnik da su protiv ovog projekta. Istovremeno inicijativa za proglašenje Parka prirodne gornjeg toka rijeke Sane koju smo pokrenuli 2012. godine stoji u ladici Vašeg ministarstva bez obrazloženja.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Ministarstvo: Da li Koalicija za Sanu smatra da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao važan dio pravnog sistema, ne treba da postupa po pravosnažnim odlukama pravosudnih institucija, nego da vodi u bezvlašće?
Koalicija za Sanu: Preispitate izdane dozvole i sagledate negativan uticaj hidroeletrane “Medna” iako postoji koncesioni ugovor. To nije bezvlašće, nego upravo vršenje Vaše dužnosti. Priznajte da ste uništili Sanu i dajte ostavku ili uradite nešto da se ovaj zločin zaustavi. Mi nećemo stati i istrajaćemo da svi koji su za ovaj zločin zasluženi odgovaraju pred pravdom i narodom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.