EkologijaNajnovije vijesti

U Domaljevcu kod Šamca ubijeno pet malih sova ušara

Iz Udruženja “Naše ptice” saopćili su da je tokom redovnog cenzusa sova, koji se u BiH organizuje od 2010. godine, u Domaljevcu kod Šamca pronađeno pet ubijenih sova, malih ušara (Asio otus).

Ogorčeni ovim slučajem, koji je dogodio 10. januara i odmah je prijavljen policiji, predsjednik društva dr. sc. Dražen Kotrošan istakao je kako u prirodi svaka vrsta ptica ima svoju izuzetno značajnu ulogu u ekološkim lancima ishrane, te da se teško može naći vrsta koja za čovjeka pravi veću korist od sova.

“Naoružane krupnim očima, izoštrenim čulom sluha i fenomenom bešumnog letenja, sove predstavljaju savršene grabljivice za miševe, voluharice i druge sitne sisare koji poljoprivredi i čovjeku prave veliku štetu. Samo jedna porodica sova, u toku jedne godine uništi preko 10.000 sitnih glodara koji pojedu količinu hrane dovoljnu da se prehrani jedna krava. Ali, ako uzmemo u obzir brojne nedavne slučajeve pojave mišje groznice u posavskom kraju, koju prenose glodari, značaj sova za zdravlje i ekonomiju ljudi je nemjerljiv”, istakao je Kotrošan u saopćenju za javnost.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Sa blizu 250 sova koliko zimuje u Domaljevcu, ovo jato je jedno od najvećih u svijetu, što predstavlja izuzetan turistički potencijal. U susjednoj Srbiji, gradovi poput Kikinde napravili su prave turističke atrakcije za bogate strane turiste koji u velikom broju posjećuju ovaj grad ostavljajući značajan novac lokalnoj zajednici. Atraktivnost sova prepoznao je i BBC koji je u dva navrata dolazio u Srbiju da snima dokumentarne emisije o ovim fascinantnim pticama. Sa druge strane, opijeni neznanjem, pojedinci naše sove ubijaju tako da je poljoprivrednicima Domaljevca (malog poljoprivrednog mjesta) nanesena najveća šteta. Prema zakonu o lovstvu Federacije BiH, sve sove su trajno zaštićene vrste pa je zabranjeno ubijati ih, hvatati, uznemiravati, uništavati im gnijezda ili stanište.

Ornitološko društvo “Naše ptice” iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke, svjedoci ovog sramnog djela i ubijanja zaštićenih vrsta, pozivaju nadležne institucije da otkriju počinioce i privedu ih licu pravde, a potom i kazne u skladu sa zakonom.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.