EkologijaNajnovije vijesti

Javnom akcijom u Banjaluci obilježen Svjetski dan životne sredine: ‘Građani pitaju, mi tražimo odgovore!’

Svjetski dan životne sredine, 5. jun, obilježen je danas u Banjaluci javnom akcijom Centra za životnu sredinu sa ciljem skretanja pažnje javnosti na ekološke probleme sa kojima se u proteklom periodu suočava Banjaluka i njena okolina.

Akcija pod nazivom „Pitajte, mi tražimoodgovore“ je simbolično počela u 5 do 12 časova naTrgu Krajine.

Građani su postavljali pitanja, a odgovore na njih potražiće Centar za životnu sredinu.

„Posljednja dešavanja u vezi sa piralenom, otpadom u Bočcu i pojavom algi u Vrbasu su zahtijevali konkretnu i bržu (re)akciju nadležnih organa. Jasno je da je pravovremena i efikasna koordinacija svih učesnika u rješavanju ovih problema izostala što je dovelo do širenja dezinformacija, nepravovremenih odgovora, te neusaglašenosti institucija kada je riječ o izvještavanju javnosti.

Zbog toga smo na javnoj akciji omogućili direktno učešće građana/ki na način da posredstvom Centra za životnu sredinu postave pitanje, daju komentar ili sugestiju nadležnim institucijama. Postavljeno je dosta pitanja, a veliki broj njih je vezano za posljednja dešavanja“, objasnila je Majda Ibraković, koordinatorica akcije iz Centra za životnu sredinu. Naglasila je da građani koji danas nisu bili u mogućnosti da prisustvuju akciji, svoja pitanja, komentare ili sugestije mogu da pošalju Centru za životnu sredinu putem društvenih medija.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

„Pitanja koja su postavljali građani/ke, Centar će blagovremeno uputiti nadležnim institucijama“ ,istakla je Majda Ibraković.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu je podsjetila da se ova organizacija već 20 godina bavi pitanjem životne sredine širom Bosne i Hercegovine te da se danas suočavamo sa jednim od najvećih ekoloških problema, a to je zemljište zagađeno opasnim piralenom.

„Piralen je kancerogen i gotovo ga je nemoguće ukloniti iz prirode nakon zagađenja, a dokazano je da je prisutan u velikim koncentracijama. Očekujemo od nadležnih da se agilnije i transparentnije posvete ovom problemu, te nudimo saradnju i dijalog za zajedničko rješavanje problema. Spremni smo da budemo inicijatori javnog dijaloga i nadamo se da ćemo u institucijama pronaći saradnike. Ukoliko u najskorijem periodu ne vidimo konkretne pomake, svakako ćemo reagovati u skladu sa tim. Naša reakcija neće i ne može izostati, jer se suočavamo sa ozbiljnom ekološkom prijetnjom i svima nam je u cilju da rješenje nađemo što prije“, kazala je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Širomsvijeta se 5. juna obilježava Svjetski dan životne sredine, koji treba da potakne osvještavanje javnosti o pitanjima njene zaštite. Radi se o međunarodnom danu, koji nije rezervisan samo za čestitke, već i upozorenja te pravovremeno reagovanje na aktuelne ekološke probleme, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.

Na hitnost rješavanja nagomilanih problema u Banjoj Luci i okolini, u okviru akcije Centra za životnu sredinu na Trgu Krajine danas su postavljani i simbolični satovi. Na jednom su kazaljke pokazivale 5 do 12, dok je na drugom od 12 časova već prošlo pet minuta. Pitanja koje se postavljaju su: da li je kranje vrijeme da reagujemo, ili smo već zakasnili?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.