Mini hidrocentrala prouzokovala pomor ribe u Lašvi, ribari ogorčeni

Na prostoru Srednjobosanskog kantona u poslednje vrijeme niču brojne mini hidrocentrale. Često uzrokuju ekološke probleme. To potvrđuje i primjer pomora ribe u rijeci Lašvi u naselju Kaonik u Busovači. Kantonalna inspekcija je utvrdila da je uzrok pomora pražnjenje akumulacije na brani mini hidrocentrale.

Članovi Sportske udruge ribolovaca iz Busovače koji imaju ribolovno pravo na mušičarskoj stazi “Ivo Petrović Oko”, nadaleko poznatoj među ribarima širom naše zemlje, u šoku i nevjerici još zbrajaju nastale štete od, kako tvrde, ekološkog incidenta, pomora ribe.

– Bilo je katastrofalno, nisam to doživio za svojih 60 godina. Ovo je sad mrtva priroda, sve što je bilo živo sve je uginulo – ne krije ogorčenje Željko Milinović, član UO Udruge sportskih ribolovaca Busovača.

– Sve što smo imali i gradili u ovih 20 godina otišlo je niz vodu zahvaljujući ljudima koji su uzeli sebi za pravo da od rijeke Lašve naprave kanal za otpad. Mislim da je osim ribolovaca ugroženo i stanovništvo općine Busovača – kaže Ivica Tomičić, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca Busovača.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno uređenje mušičarske staze na rijeci Sanici

Uzrok pomora ribe u rijeci Lašvi, koji se dogodio u utorak u poslijepodnevnim satima, kako je utvrđeno inspekcijskim nadzorom je pražnjenje akumulacije na brani mini hidrocentrale, koja se nalazi oko kilometar uzvodno od ovog revira.

– Jasno je da je došlo do pomora ribe gušenjem. Zbog jake koncentracije mulja velike gustoće ribe nisu mogle disati, začepe se škrge i dođe do njihovog ugibanja – ističe Edin Rustenpašić, vodni inspektor u SBK-u.

Iako je federalni Zakon o vodama za ovakve prekršaje predvidio novčane kazne od pet do 50 hiljada maraka, ribari kažu, šteta je višestruka. Samo u poribljavanje u posljednjih deset godina uloženo je više od 60.000 maraka, a zbog pomora ribe bit će otkazano i Otvoreno prvenstvo BiH za dječake planirano za nedjelju, na kojem je naša zemlja trebala odabrati najbolje mlade ribolovce za svjetsko takmičenje.

federalna.ba

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.