EkologijaNajnovije vijesti

Građani dobili poziv za suđenje nakon što ih je tužio Grad Mostar zbog deponije Uborak

Građanima Mostara i aktivistima okupljenim oko građanskog udruženja “Jer nas se tiče”, koji se godinama bore za izmještanje deponije Uborak, po tužbi Grada Mostara stigao je i poziv za suđenje zbog održavanja protesta.

Pripremno ročište je zakazano za četvrtak, 2. septembra, u 9 sati u Općinskom sudu Mostar, što je unijelo nemir i gorčinu među građane, potvrdio je za naš portal predsjednik udruženja “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

“Ovo je nečuveno i žalosno, ali u BiH je sve moguće, posebno u gradu Mostaru”, kaže Hujdur za Klix.ba.

Ističe kako je ovo nastavak pritiska na udruženje i gušenja svake volje građana.

“Mi smo eksperiment za vlast i mislim da se vode idejom, ako slome nas, bit ćemo primjer ostalima koji se budu borili za svoja prava i bolje sutra. Ali neće nas slomiti”, ustvrdio je Hujdur.

U tužbi koju je podigao Grad Mostar protiv svojih građana i aktivista okupljenih oko udruženja “Jer nas se tiče” traži od njih naplatu više od 639 hiljada KM za štete nastale zbog protesta na deponiji Uborak.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Hujdur pak tvrdi da im se pokušavaju nametnuti troškovi koji su redovna aktivnost komunalnih preduzeća, navodeći kako je to nečuveno.

“Naravno da su morali napraviti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u periodu kad je pandemija nastajala i u toku pandemije, to pokušavaju staviti nama na naplatu, ali neće ići. Imate svakodnevno pretrpane kontejnere u pojedinim dijelovima grada, koji su u stanju u kakvom su bili i za vrijeme blokade, tako da sigurno nećemo dozvoliti da nam to nametnu”, zaključio je predsjednik udruženja “Jer nas se tiče”.

Podsjetimo da građani godinama traže izmještanje deponije Uborak i tvrde uz rezultate brojnih analiza kako im ugrožava živote, te predstavlja ekološku bombu za čitavu dolinu Neretve.

Što će u konačnici biti s ovim neobičnim slučajem, ostaje nam da vidimo u parničnom postupku, koji počinje 2. septembra u Općinskom sudu Mostar, i u konačnom sudskom epilogu.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.