– Lokalni vlasnici bazena iz naselja Ilići čistili su bazene i naravno pustili vodu u rječicu koja protiče kroz isto naselje. Inspekcija je utvrdila da je više vlasnika kuća sa bazenima spojeno na istu cijev, tako da ne mogu utvrdit krivca. Naša posla – poruka je koja kruži društvenom mrežom Facebook uz fotografije mrtvih riba.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca “Neretva 1933” Jurica Ćorić, za Bljesak.info, izjavio je da su o nemilom događaju “obavijestili nadležne inspekcije i vodoprivrednog inspektora”.

– Svi su izašli na teren, ali mi možemo samo sanirati to. Radobolja je jedna mala riječica koja je puna ribe, ali nažalost protiče kroz Mostar. Kanalizacija je puno, bazena, a vodostaj nizak – kazao je Ćorić.

On je naglasio kako je riječ o nesavjesnosti ljudi, a vodoprivredni inspektor utvrdio je pomor ribe na relaciji od Hotela Bevande do Plavog mosta.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

– Ovo je 90 posto ljudski nehaj. Vodoprivredni inspektor je utvrdio odakle to dolazi, utvrdio je iz koje cijevi, ali opet tu ima više kuća i “ne možeš nikom ništa”. Riječ je o zajedničkoj kanalizaciji koja nije ili jeste prikopčana, ali 90 posto su razlog hemikalije iz bazena jer detrdženti čitave godine idu u Radobolju pa nije tako – naglasio je.

Ćorić je potvrdio kako su ribočuvari na terenu te kupe mrtve ribe iz rijeke Radobolje.