EkologijaNajnovije vijesti

Novi pomor ribe u rijeci Bosni, federalna inspekcija danas intervenisala u Maglaju

Nakon današnjeg pomora ribe u rijeci Bosni u Maglaju u blizini kompanije Natron Hayat, na mjesto događaja su izašli i federalni vodni inspektori koji su obavili uviđaj i uzeli uzorke.

U saopćenju za javnost, Federalna uprava za inspekcijske poslove je informisala javnost da je vodna inspekcija po dojavi o pomoru ribe u rijeci Bosni kod Maglaja, koji je primijećen danas u prijepodnevnim satima, izašla na teren i informisala sve nadležne organe.

“O incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi – policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti”, poručili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na kraju su kazali da će poduzeti sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana.

Pomor ribe prije nekoliko dana, tačnije u nedjelju, zabilježen je i na lokalitetu Vranduka, nizvodno od industrijskih postrojenja u Zenici, nakon čega su na teren izašli policija, inspektori, ekološki aktivisti, a o svemu je informisan i tužilac.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zatražio je od nadležnih da provedu, po hitnom postupki, sve aktivnosti kako bi se otkrio uzrok pomora ribe, ali i ko je uzročnik ekocida koji je do toga doveo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.