Rijeke ribarima!

una_svirac_velikaDa li će ribolovna društva uspjeti da sačuvaju pravo na gospodarenje ribolovnim fondom naših rijeka?
Savez ribara Unsko-sanskog kantona održalo je sjednicu u Ključu odakle su uputili zahtjev kantonalnom ministarstvu vodoprivrede da se postojećim općinskim ribarskim društvima dodjeli ribolovno pravo s obzirom da predstoji implementacija Zakona o slatkovodnom ribarstvu. S obzirom da predstoji implementacija jedinstvenog režima ribolova, društva na vrijeme žele zauzeti stav kako bi očekivali ribolovno pravo i ponudili ribolovno gospodarsku osnovu za gazdovanje rijekama.
U ovome su sva ribolovna društva suglasna, a kao prednost navode činjenicu da imaju već izgradjenu infrastrukturu, ribočuvarske službenike i programe poribljavanja.
S obzirom da mnogi privatnici priželjkuju koncesije na prirodna bogatstva države, ribari USK upozoravaju Vladu da ne počine istu grešku kao što je to bilo sa

koncesijom za rafting na rijeci Uni. Njihov jedinstveni stav je da privatno gazdovanje na vodenim potencijalima neminovno vodi ka nemilosrdnoj eksploataciji i potpunom uništenju ribljeg fonda.
Novim zakonom sva ribarska udruženja su se složili da imaju jedinstvene dozvole osim našeg Ključkog koje je u minusu 40 000 maraka. Argumentacija je sledeća, zašto bi nekoliko hiljada Bišćana dolazili besplatno pecati na Sanu i izvaditi sve ribe, da bi nas par mogli otići na Unu.
Tudje nećemo svoje ne damo. Aferim.
Prilog: bender@kljuc.ba (kljuc.ba)

Pročitajte i:   Kapitalna mladica iz Gornje Austrije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.