Prava je sezona lova na mladice – Trofej za cijeli život

Mladica (Hucho hucho) voli boraviti u vodi tamo gdje su veliki brzaci, bukovi, kaskade i virovi sa velikim vrtlozima. Voli ona i mjesta gdje voda iz plićaka odjednom pada u velike vodene ambise i dalji tok te vode ispunjavaju krupne kamene ploče i prepreke iza kojih ona vreba plijen.

Najčešće je tamo gdje ima škobalja, ali će napasti i klena, klenića, pastrmku, krkušu…

S proljeća manja mladica hoće napasti i vještačku mušicu, ali u ovom periodu se koriste isključivi vještačke varalice: razni spužvasti peševi, gumeni šedovi, silikonske glavinjare, cofovi, a nerijetko razni vobleri kupljeni u prodavnici ili od mnogobrojnih ribolovaca koji sami prave ovakve jednodijelne ili dvodijelne varalice što nalikuju na ribu. Kad smo već kod takvih varalica možemo reći da su jeftinije od fabričkih i veoma su uspješne.

Čini se pak da je u ovo doba najeftinije i najefektnije mladicu loviti na spužvasti peš koji je, uzgred rečeno, stara i provjerena autentična varalica izmišljena u našoj zemlji.

I cofovi raznih nijansi su veoma korisni, ali u periodu mriješćenja potočnih paklara koje ova varalica imitira. Naši ribolovci su poznati majstori za varaličarenje iz jednostavnog razloga što u našoj zemlji još uvijek ima rijeka u kojima se može uloviti trofejna mladica.

Pročitajte i:   Održana 'Bilećka smovijada 2022' (FOTO+VIDEO)

Takvi ulovi se mogu ostvariti u Drini, Uni, Sani, Dabru, Vrbasu, dok se manji komadi mogu još uvijek uloviti i u Krivaji, Lašvi, Fojnici, Željeznici…

Mladica kraća od sedamdeset centimetara se mora zakonski neozlijeđena vratiti u vodu, a od l. februara počinje apsolutna zabrana njenog lova Najbolji lov mladice je u periodu decembar-janua dok pada blagi snijeg i vrijeme bude za koji stepen iznad nule.

Sve varalice se uglavnom bacaju uzvodno ili poprijeko u odnosu na tok i navode po samom dnu ispred mjesta gdje pretpostavljamo da mladica boravi.

Pribor je jak: dvodijelni štap dužine od 2,70 do 3,00 m, jaka metalna mašinica na kojoj je namotano najmanje 200 m najlona debljine 0,31 mm i, naravno, kutija sa varalicama koje su često pored gore već navedenih, i razne kašikaste varalice i veći leptiri. Mladica je riba dunavskog sliva pa je stoga ponegdje i zovu dunavski losos.
Alija Pušina

Pročitajte i:   Završena Premjer liga BiH u lovu ribe udicom na plovak za osobe sa invaliditetom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.