Iz regijeKrivolovNajnovije vijesti

Savjetnik za zaštitu životne sredine zatečen u krivolovu

Na Plavskom jezeru.

Ribočuvarska služba Sportsko ribolovnog kluba “Plavsko jezero” uhvatila je 12. decembra u večernjim satima Dževata Šarkinovića (53), savjetnika za zaštitu životne sredine Opštine Plav, u nezakonitom ribolovu na Plavskom jezeru.

Tom prilikom Šarkinović je nezakonito lovio ribu pomoću ribarske mreže dužine 45 metara i dubine 2,2 metra, sa oknima 4x4cm u vrijeme lovostaja na Plavskom jezeru i pritom u mreži uhvatio četiri jezerske pastrmke i tri manića za koje takođe važi lovostaj, kao i jednog škobalja.

“Akcija ribočuvarske službe je bila odlično isplanirana i odrađena , tako da Šarkinoviću nije bilo mjesta i prilike za eventualno bjekstvo ili oslobađanje od mreže i ulova, a zatečen je u blizini obale jezera na tzv. lokaciji “ostrvo””, navodi se u saopštenju.

Po izvršenoj kontroli ribočuvarska služba je obavijestila dežurnu službu Ispostave policije u Plavu, sa kojom klub ima izvanrednu saradnju u suzbijanju nezakonitog ribolova. Mreža sa ulovom je predata u stanici policije, gdje su i svjedoci – ribočuvari, dali svoje izjave.

“Vjerujemo da će javni tužioc pokrenuti krivični postupak protiv Šarkinovića koji je svojim djelom vršio nezakoniti ribolov pomoću sredstva za masovno uništenje, na način štetan razmnožavanju riba u vrijeme lovostaja i vodi u kojoj je lov zabranjen. Reagovanje tužioca bi bila i očekivana reakcija ako se radi u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i naredbi Ministarstva o mjerama zaštite ribljeg fonda, kao što su to učinile i njegove kolege iz Pljevalja u skorašnjoj akciji policije pod nazivom “Ribolov””, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik kluba Omar Bašić.

Pročitajte i:   Donji Vakuf: Održan Kup 'Open Ajvatovica 2024'

U SRD “Plavsko jezero”, ističu da prirodne ljepote Prokletija, njenog podnožija i vodni slivovi ne zaslužuju da o njima brine jedan ovakav savjetnik.  Tražiće Šarkinovićevu ostavku. Šarkinović je u više navrata na javnim tribinama i na javnim nastupima lokalne radio televizije govorio za sebe da se bavi krivolovom, te da ne treba razvijati sportski ribolov i ribolovni turizam već privredni, a turistima prodavati autohtonu dimljenu pastrmku.

Bez obzira na sve to, isti čovjek, više od pet godina radi na mjestu savjetnika za zaštitu životne sredine u Opštini Plav. S toga klub će uputiti zahtjev predsjedniku Opštine Skenderu Šarkinoviću za hitno razriješenje Dževata Šarkinovića sa dužnosti savjetnika za zaštitu životne sredine, jer dosadašnjim radom nije dao doprinos na zaštiti i očuvanju, već samo suprotno.

U saopštenju SRD se još dodaje i da je Dževad Šarkinović još od ranije poznat po krivolovu na plavskim vodama.

Naime, 25. jula 1985. godine Dževat Šarkinović je u Plavskom jezeru uspio da ulovi mladicu, tešku 41,3 kg i dugačku 145 cm. Zvanično se ta mladica smatra najvećom do danas uhvaćenom na prostorima ex-YU. Preparirana je i dugo je bila atrakcija recepcije hotela “Plavsko jezero”, koji je sada zatvoren.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Obično ćete pročitati da je mladica sa fotografije uhvaćena u krivolovu (pominju se mreža, osti…) i svuda se žali što nije upecana na dozvoljen način, jer bi tako to bio zvaničan svjetski rekord i reklama za opštinu Plav i čitav region. Mnogo rijeđe spominje se samo ulov, ali ne i način na koji je ostvaren.

5 thoughts on “Savjetnik za zaštitu životne sredine zatečen u krivolovu

 • Clavis

  Interesantno je što se vinovnik spominje u knjizi Gosp. Slavka Čambera, sa istom slikom, ispod koje piše da je uhvaćena na kedrovanu žabu!

 • Haj ga sad znaj, na sta ja “uhvacena”. Al dok je ovaj lik spreman bacati mrezu, onda mu je potencialno i za povjeriti da je i ovu kraljicu sa mrezom izvukao.
  E pa vako ti je i sa nasom policijom, sudijama i politicarima (cast izuzetcima). Oni koji su zaduzeni da cuvaju neko domenu, oni naj veci lopovi u tom poslu….
  Jadna ova zemlja, sta sve drzi.

 • Jasmin-Maglaj

  Naša posla…..SAVJETNIK……..e majko mila……

 • seha -Jablanica

  ribočuvarskoj službi svaka čast, i samo naprijed

 • Ma pogledajte prezimena, kadija te tuzi , kadija ti sudi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.