EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Hrvatska: Pomor ribe u Vranskom jezeru

U najvećem hrvatskom jezeru, Vranskom jezeru, uginulo je gotovo tonu ribe u posljednjih nekoliko dana. U Parku prirode Vransko jezero tvrde da su razlozi pomora ribe visok salinitet od čak 17 promila, visoka temperatura jezera od 23 stepena, kao i nizak nivo jezera.

Također, tvrde da je razlog umiranja i to što nagli porast temperature pogoduje bržem razmnožavanju fitoplaktonskih algi koje preko noći potroše zalihe kiseonika u jezeru.

Naime, nivo vode u Vranskom jezeru tek je nešto viši od 30-ak centimetara zbog male količine padavina, a prema tvrdnjama upravnika Parka prirode Vransko jezero Ivice Prtenjače, trebala bi biti viša od jednog metra u ovo doba godine.

Visok salinitet, a time i pomor ribe prouzrokovao je i veliki prodor mora kod kanala Prosika, zbog velikih plima u posljednje vrijeme.

Na jezeru na više lokacija uspjeli smo vidjeti i snimiti razne vrste uginule ribe, no najviše je stradalo somova od kojih neki teže do 70-ak kila te su duži od jednog metra. Uginulo je također dosta šarana i štuka.

“Prema našim procjenama, uginulo je oko 800 kilograma ribe, no svako malo po cijeloj površini jezera isplivaju nove ribe. Bilo je i dosad uginuća, ali nikad u ovako velikom obimu. Na sreću, nije riječ o bolesti, a za što smo dobili i potvrdu Hrvatskog veterinarskog instituta, nego isključivo o teškoćama saliniteta i nedostatka kiseonika, što posebno pogađa ribe u mrijestu” – rekao nam je Ivica Prtenjača dodajući kako je rješenje da se koliko toliko smanji utjecanje mora u Vransko jezero izgradnja svojevrsne brane koja bi spriječila otjecanje slatke vode u more kod kanala Prosika

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 milijuna kuna, a za što već postoji idejno rješenje. Problem izgradnje brane ističu već desetak godina, a nadaju se da će biti riješen skorim usvajanjem prostornog plana Parka prirode.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.