Kontrolori Fips mouse prihvatili sve staze za 35. svjetsko prvenstvo u mušičarenju

SRS_BiH_loggo5Upravni odbor Sportskog ribolovnog saveza BiH (SRSBiH) donio je odluku da domaćin svjetskog prvenstva u flyfishingu 2015. godine bude Udruženje ribolovaca ”Zlatovčica” iz Jajca.

Nakon što je Svjetska ribolovna organizacija FIPS na kongresu u Rimu dodijelila organizaciju prvenstva Bosni i Hercegovini, kandidaturu su priložili gradovi Jajce i Mostar. Na četvrtoj redovnoj sjednici Upravnog odbora SRSBiH, održanoj 14. septembra 2013. u Istočnom Sarajevu, donesena je odluka da će grad Jajce biti domaćin Svjetskog prvenstva u ”Fly Fishingu” 2015. godine, dok je na poziciju predsjednika Izvršnog komiteta imenovan aktuelni predsjednik Saveza Đorđe Klepić.

Svjetsko prvenstvo održava se u junu naredne godine u pet općina u BiH: Jajcu, Donjem Vakufu, Ključu, Šipovu i Ribniku.

Takmičari u mušičarenju ili popularnom fly fishing-u svoje vještine pokazat će na četiri rijeke i jednom jezeru. Tokom jučerašnjeg dana u Donjem Vakufu boravili su predsjednik Sportsko ribolovnog saveza  BiH Đorđe Klepić, sa svojim zamjenicima te članovi Svjetske FIBS komisije koji su imali zadatak pregledati stazu u Donjem Vakufu. Nakon akcije uređenja i čišćenja aktuelne staze u našem gradu od strane SRD „Vrbas“ Donji Vakuf, finasirane  iz sredstava  budžeta općine Donji Vakuf, gosti u našem gradu bili su zadovoljni stazom na rijeci Vrbas u Donjem Vakufu, kao i svim ostalim stazama na četiri rijeke i jednom jezeru.

Pročitajte i:   Održano 3. i 4. kolo Premijer lige u lovu ribe udicom sa hranilicom - Feeder

Predsjednik Sportsko ribolovnog saveza BiH Đorđe Klepić je o spremnosti BiH, pa tako i pomenutih staza istakao:

„ Mi ni jednog momenta nismo sumnjali da staze nisu u redu. Međutim situaciju su malo poremetile ove velike vode i nadošle rijeke gdje je došlo do velikog odlaganja smeća, što ne prihvataju predstavnici Svjetske ribolovne organizacije. Velikim naporom ljudi posebno u Donjem Vakufu, uspjelo se sve završiti. Mi smo obišli sve staze na ukupno pet lokacija, četiri na rijekama i jednu na jezeru i sve su prihvaćene za Svjetsko prvenstvo u fly fishing-u, naredne godine“- pojasnio je Klepić

Predstavnik FIPS Svjetske ribolovne  komisije,  nakon posjete Donjem Vakufu, te obilaska staze na kojoj će se između ostalog naredne godine održavati takmičenje u okviru Svjetskog prvenstva u fly fising-u, Borut Jerše je naglasio:

„Zadovoljni smo posjetom kao i ovim sektorom na Vrbasu. To je za nas zapravo novi sektor jer na Evropskom prvenstvu sektor je bio na donjem dijelu. Ovaj dio je lijep i mislim da će biti dobar ulov i da ima dosta ribe u rijeci. Staza je dobro pripremljena i vidi se da je uloženo dosta napora. Ove rijeke i ove staze dobre su za flyfishing, jer je stanje na njima prirodno nema previše uložaka ribe, riba ima prirodni mrijest, tako da se tu može uloviti divlja riba“

Pročitajte i:   Hевесињски риболовци са пријатељима из Мостара чистили језеро Aлаговац

Već sljedeće godine Svjetsko prvenstvo u fly fishingu održat će se u Jajcu a dio takmičenja pored Donjeg Vakufa bit će uporiličeno u  Šipovu,Ključu, Ribniku.Veliki doprinos popularizaciji ovog sporta kada je u pitanju naš grad dali su članovi SRD „Vrbas“ a veliku podršku pružio im je i općinski načelnik Huso Sušić, koji je od strane SRD  „Vrbas“ Donji Vakuf dobio ribarsku dozvolu za narednu godinu.

Komisija za informisanje SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.