Najnovije vijestiVideo

Video: Apokalipsa Blagaj

apokalipsa-blagajNa mail portala stigao je video uradak koji je napravio Hari Haler, vjerovatno “alter ego” nekog zaštitnika prirode koji ne može samo gledati sve što se dešava u njegovom okruženju. Koji kao pojedinac ovim videom upućuje vapaj nadležnim, ali i onim koji se deklarativno nazivaju zaštitnicima prirode, samo dok ne uzmu neke pare za neke ubleha projekte. Video koji pokazuje u kakvom je st(r)anju okoliš oko i u mjestu Blagaj. Uz video ide sljedeći tekst:

Blagaj, gradić u Hercegovini, sa vrelom Bune, Tekijom i kulom Herceg Stjepana na vrhu litice iznad samog vrela, prirodni je i istorijski dragulj neizmjerne ljepote i ogromnog, potpuno neiskorištenog turističkog potencijala. Nažalost umjesto da se takvom biseru posveti i odgovarajuća pažnja, da se grade novi putevi, žičare, cvijetne aleje i parkovi, ulaže u infrastrukturu, marketing, nove hotele i resorte, katastrofalnim odnosom svih nivoa vlasti i često pasivnim odnosom samih stanovnika, Blagaj je doveden na najnižu tačku svog viševjekovnog postojanja, na nivo otvorene deponije, gdje se troši infrastruktura iz prošlih vremena dok se ne raspadne i istruli, bez ikakvog obnavljanja i ulaganja a kamoli razvoja i vizije nečeg novog i boljeg.

Neka ovaj film ne bude shvaćen kao tendenciozna i zlonamjerna kritika onih koji ne mogu i za bolje ne znaju niti će ikad moći i znati, nego poziv za buđenje onima koji mogu i znaju bolje ali trenutno spavaju.

Video je snimljen u septembru ove godine, a prije četiri godine sam napravio video i napisao vijest sličnog sadržaja o izletištu Bunica kod Blagaja, izletište koje je tada više ličilo na deponiju i nikad, ni na jednoj zelenoj površini u svom životu nisam vidio više smeća.

SRAM VAS BILO!

Stanje je, dakle, nakon četiri godine, nažalost nepromijenjeno.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.