Najnovije vijestiUlovi

Jezero Starača: Muamer Tutnjić i štuka od 102 cm i 8.25 kg

Muamer Tutnjić je jedan od ribolovaca koji u posljednje vrijeme pohode jezero Starača u Ilijašu. Jučer i danas je imao ‘ribolov iz snova’ za svakog sportskog ribolovca. Jer uloviti 15 štuka, imati još toliko njih na štapu i oboriti lični rekord u veličini ulovljene ribe jeste takav ribolov. Pitali smo Muamera otkud na jezeru i njegovo mišljenje o svemu. Njegov odgovor je u nastavku…

Za Staraču sam čuo prije par godina, gledao slike kako od deponije postaje prava ribolovna destinacija, gledao sam slike ubačenih riba, ulovljene ribe, ali opet nekako sumnjičavo. Ipak, odlučio sam posjetiti jezero na preporuku prijatelja Adnana Dizdarevića  i Zajke Delića

Prvi put sam došao sa porodicom,  a namjera mi je bila da lovim stuku, jer varaličarenje je moje opredjeljenje. Došao sam na vodu o kojoj sam imao površne informacije, ali opet, za prvi put, ulovio sam ti prelijepe ribe. Tada sam malo bolje upoznao vodu, djeca uživala isto kao i ja, ribolovci koje sam sreo jako tolerantni, ekološki osvješteni i susretljivi,  što je, moram priznati, malo neobično za naše vode. 

Moj prvi utisak je bio da je voda veliki potencijal, pa i za nas koji rijetko imamo vremena da pecamo, jer vrijeme moramo posvetiti i porodici. Sve do Starače, ovdje se uklapa oboje istovremeno – dok ja uživam u ribolovu, porodica je sa mnom i uživa u prirodi.

Na Adin poziv došao sam ponovo da varaličarim a naveče da ostanem i po prvi put osjetim čar šaranskog ribolova. Dan je bio fenomenalan – uporno bacajući varalice brzo sam našao šta najbolje pali – Savagear Cannibal i Savagear Rattletrout su bili dobitna kombinacija.

Redali su se udarci i stalno je bila neka akcija. Izvadio sam dosta štuka, od toga 15-tak nevjerojatnih riba, a mđu njima i vlastiti rekord. To je štuka dugacka 102 centimetra i teška 8.250 kilograma.

Kako sve to opisati… sveukupni dojam je da je jezero Starača jedna od najboljih voda na kojima sam lovio a uz sport tu ima mjesta i za porodični izlet, gdje sve bude u paketu.

Svaka čast ljudima koji se brinu o jezeru, i moja preporuka svima zaista, bez obzira da li lovio šarana, štuku, ili pak odmarao uz plovak – za sve ima mjesta i nikad nije bez akcije. Jezero za primjer svima, od deponije do jedne od jačih voda, a uz sve to, svaka riba se vraća, i znam da ću opet kada dođem imati priliku vidjeti i uloviti ribe kapitalnih veličina.

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.