Revir na rijeci Neretvi – Glavatičevo

Dovoljno je reći da je revir otvoren na jednoj od najljepših rijeka Bosne i Hercegovine na dijelu koji je već dugo vremena bio pod režimom totalne zabrane ribolova.
Ambijent je nevjerovatan, netaknuta priroda. Revir ne spada u kategoriju urbanih revira gdje lovite prolazeći kroz dvorišta ili konstantno pazite da li ćete slučajnog prolaznika “zakačiti” mušicom, ili ne daj Bože, strimerom.
Veoma je bitno što je revir izuzetno dobro označen, tako da se s lakoćom pronalazi početak i kraj revira. Ono što me raduje jeste činjenica da je
prihvaćen režim “ulovi i pusti”, bez obzira o kojoj ribljoj vrsti se radi.
A kada se radi o ribljim vrstama, to je priča za sebe. Mislim da ne postoji rijeka s takvom raznovrsnošcu salmonoidnog ribljeg fonda u Bosni i Hercegovini: lipljen, potočna pastrmka, glavatica, kosor, neretvanska potočna pastrmka a kao šlag na kraju dolazi njeno veličanstvo – mekousna pastrmka.

Već je u nekoliko navrata prije samog otvorenja revira izvršeno poribljavanje potočnom pastrmkom, i to matičnim primjercima, koji su se, vjerujte, veoma brzo prilagodili, tako da nekada niste sigurni da li se borite s potočarom ili mekousnom, jer su izuzetno borbene i jake, i vjerujte da ovo zaista i mislim, a uostalom prvi vas dolazak će vam to i potvrditi.

Dužina revira je 3.600 metara, što osigurava nesmetan ribolov za više ribolovaca koje možda nećete niti sresti.

Kada je vodostaj niži, čitav revir možete proći idući sredinom vode, birajući lokacije na koje ćete prezentirati vaše mušice. Ne može se reći koja riblja vrsta preovladava u reviru jer smo imali priliku vidjeti trenutke u kojima Neretva “provrije” kada lipljen lovi, a isto tako smo posmatrali specifično “hranjenje” potočne pastrmke.

Cijena ribolovne dozvole je 40 KM, s tim da nakon tri dolaska, četvrti imate gratis.

Za one koji dolaze iz udaljenijih dijelova BiH, za smještaj se ne trebaju brinuti, jer po izuzetno pristupačnim cijenama (10-20 KM/po osobi) možete naći smještaj u Glavatičevu, u izuzetno uredjenim ugostiteljsko – turističkim objektima.

Ribočuvarska služba je fantastična, primjereno odjeveni i uz primjeren pristup, u potpunosti će biti neprimjetni tokom ribolova, ali u isto vrijeme iz prikrajka paziti na one koji baš i nisu “dobronamjerni” posjetioci revira.

Šta još reći – obavezno posjetite, jer iskustvo ribolova na ovom reviru je nešto što nećete zaboraviti već narednog vikenda!

Bistro!

Sanjin Kotlica

Više informacija o reviru na www.flyfishingneretva.com

httpv://www.youtube.com/watch?v=Ll5uiJaUc1A

httpv://www.youtube.com/watch?v=IErt0Uz2jvM


Snimak mrijesta mekousne pastrmke u rijeci Neretvi koji je napravio Manu Esteve, biolog iz Kanade

httpvh://www.youtube.com/watch?v=JGvA7ergfwg

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.