Revir na rijeci Neretvi – Ulog

Posebni revir salmonidnih vrsta ribe “Ulog” se nalazi na rijeci Neretvi i počinje od mjesta zvanog “Brana” nizvodno do iznad vira zvanog “Zelenac” u dužini od 2 (dva) kilometra.
Poseban revir “Ulog” je namjenjen za fly fishing i organizovan po sistemu “uhvati pa pusti”.

Na otvaranju reviru je revir poribljen potočnom pastrmkom i to u dužini od po  jedan kilometar uzvodno i nizvodno od mosta u Ulogu.  Za početak je u revir ubačena jedna tona ribe dužine 20-25 centimetara, te izvjesna količina kapitalnih primjeraka od 1-4 kilograma.

Ulog je  na  40-om kilometru toka rijeke Neretve koja dosadašnju količinu vode ima iz svog izvora, par manjih pritoka i jedne veće, rijeke Krupac, koja se ulijeva u Neretvu negdje na 20-om kilometru. Od svog izvora pa do Uloga, Neretva je potpuno čista i nezagađena tako da se može piti na svakom metru i u svako doba godine.Tu je i početak revira koje je Udruženje otvorilo 2007. godine.Posebni revir je poribljen odraslom konzumnom potočnom pastrmkom jer je to jedina riba koja u ovom dijelu toka Neretve egzistira u njoj.Revir je otvoren za sve ribolovce i ribolov se obavlja isključivo mahaćim štapom. Sistem lova je “uhvati i pusti” s tim da je ipak dozvoljeno sa vode ponijeti dvije ribe preko 30 centimetara dužine ili jednu kapitalku od preko 50 centimetara.

Revirom gazduje SRD “Ulog” iz Kalinovika
Dnevne dozvole za rijeke i jezera kao i posebne dozvole za revir „Ulog“ mogu se kupiti u SUR „Vir“ Ulog i SUR „Neretva“ Ulog.

Emisija “Bistro BiH” NTV Hayat

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.