U.G. S.R.D. “Sastavci” Čelić

Udruženje građana Sportsko-ribolovno društvo « S A S T A V C I « Čelić, osnovano je 12.02.1994.godine i od tada pa do danas broj članova Udruženja u prosjeku je oko 120. zaljubljenika sportskog ribolova, ekologa i aktivista u borbi za čistu okolinu. Rukovodstvo ribolovnog udruženja «Sastavci» Čelić čine: Izvršni odbor, Predsjedništvo, Izvršni odbor, Predsjednik i Sekretar.

Izvršni odbor broji 8 članova, a predsjednik je: Ferid Mešić iz Čelića.
Predsjedništvo broji tri člana, a to su: Ferid Mešić- predsjednik, Muharem Zejćirović-dopredsjednik, i Hanifa Žižić- sekretar.

Aktivnosti Udruženja se odvijaju uglavnom po utvrđenom Planu i Programu za svaku narednu godinu, gdje Izvršni odbor u Udruženju na svojim sastancima rješava sve novonastale obaveze i probleme, te planira akcije koje se izvode za dobrobit Udruženja i cjelokupnog stanovništva općine a i šire.

U prošlom periodu smo izvodili akcije čišćenja vodotoka rijeka Gnjice i Šibošnice, a poslednja veća akcija čišćenja je bila izvedena 2000.godine, na rijeci Šibošnici gdje smo u dužini od 6.000 metara vodotoka pomenute rijeke očistili od smeća i ostalih nepodobnih predmeta, gdje su učešće uzeli i O.Š. «Čelić», te područna škola «Ratkovići» i Lovačko društvo «Vjetrenik» Šibošnica-Čelić.

Na VIII-oj Skupštini Udruženja, održanoj 24.01.2004.godine donešena je odluka da se izvede akcija čišćenja vodotoka rijeke Šibošnice dana 18.04.2004. godine gdje planiramo pozvati i MSŠ «Abdulah Kovačević» Čelić, OŠ «Čelić» i područne škole iz Ratkovića, Brnjika i Vražića, te LD-vo «Vjetrenik» Šibošnica-Čelić.

Isto tako smo donijleli odluku da se odazovemo na poziv SRD-a «Šaran» Teočak, da im pomognemo prilikom njihovog izvođenja akcije čišćenja obala jezera «Snježnica» u Snježnici.

U našim rijekama Šibošnici i Gnjici obitava više vrsta ribe, a najpoznatije su: Klijen, mrena i škobalj, gdje ulovljeni primjerci teže i do 4. kilograma, a u jezeru «Humci» u Humcima obitava šaran i štuka.

Naši najveći problemi i brige su zagađivači vodotokova rijeka i to veće firme kao što su DOO «Frigos-Fruteks» Čelić, DOO «Finalist» iz Brnjika, DOO «Sablja», DOO «Smajić-Milk» i DOO «Arapovac» iz Ratkovića, kao i kanalizacije MZ Ratkovići, Vražići i Čelić.

U 2003.godini smo imali tri masovna trovanja rijeka Gnjice i Šibošnice , gdje je riblji fond u potpunosti uništen a takođe i sve druge životinje koje žive u tim vodama su potrovane.

Analize vode i uginule ribe pokazale su na prisistvo velike količine amonijaka i ostalih hemijskih sredstava koje su uticale na pomor ribe i ostalih živih bića u rijekama.

Ovom prilikom apelujemo na sve ljude dobre volje i korisnike vodotoka naših rijeka da pokažu više lične odgovornosti oko očuvanja ovog našeg resursa, kako za sadašnjost, tako i za budućnost naših mlađih generacija.

Ako se ovako nastavi zagađivanje i uništenje naših rijeka, u najskorije vrijeme će naše dosadašnje ljepotice biti naše ruglo i izvor zaraze širih razmjera.

Udruženje svake godine održava i sportska takmičenja uz pomoć Općine Čelića a ista su rangirana po sljedećem redu: Udruženjsko, kantonalno, državno i međunarodno.

Najbolji takmičari u kategoriji pionira su: Mešić Kenan, Mešić Dženan, Džinović Admir i Džinović Sakib, a u kategoriji seniora Šadić Asmir, Čavalić Osman, Hašić Nihad, Hamzić Ćazim i Šadić Mehdin su pokazali najbolju spretnost i rezultate.

Svake godine se u organizaciji Saveza ribolovnih društava TK-a održava takmičenje pod nazivom «Pionirsko ljeto» gdje učešće uzimaju svi pioniri, a naša ekipa zauzima mjesto na sredini ljestvice.

Svi građani dobre volje i zaljubljenici u čistu prirodu su dobro došli u članstvo Udruženja a njihova aktivnost će ih nagraditi.

Drugarski pozdrav – B I S T R O !!!

Kontakt:
telefon ribolovnog društva: 0038735 660-470 ili 061/662-148.
Email: lovcicelic@celic.ba