U.S.R. “Glavatica” Jablanica

Ovo Udruženje gazduje jednim dijelom Jablaničkog jezera, dijelom Grabovačkog jezera, rijekama Doljankom, Draganjkom i ©anicom te dijelom rijeke Neretve. Vode su bogate šaranom, smuđem, klijenom, potočnom i kalifornijskom pastrmkom. Ovo Udruženje postoji već dugi niz godina, a trenutno broji oko 200 članova.

Izabrano je i novo rukovodstvo, koje čini velike napore da suzbije protuzakonit ribolov mrežama i drugim nedozvoljenim sredstvima, tako da su u zadnjih mjesec dana ribočuvari ovog udruženja u vodama Jablaničkog jezera pronašli 10 mreža i iste su spaljene.

Ovih dana je održano udruženjsko takmičenje u disciplini “Lov ribe udicom na plovak”.U konkurenciji seniora najbolji su bili 1.Arfadžan Čazim; 2. Džajić Dževad i 3. Nuhić Amir. U konkurenciji kadeta 1.Džajić Nermin; 2.Bekrić Osman; 3. Arfadžan Jasmin i u konkurenciji juniora 1.Ćilić Enis; 2. Arfadžan Denis i 3. Arfadžan Antonio. Na lijevoj slici su pobjednici a na desnoj svi učesnici takmičenja.

Najnovija vijest o aktivnostima ribočuvarske službe pokazuje da je ista spremna i sposobna uhvatiti se u koštac sa ribokradicama.Naime, u petak 27.05.2006.godine ribočuvari UGSR “Glavatica” prilikom akcije na suzbijanju protuzakonitog ribolova u vodama Jablaničkog jezera pronašli 6 ribarskih mreža, ali nisu mogli utvrditi vlasnika istih radi podnošenja prijava.Ovo je ukupno 16 mreža u preiodu od dva mjeseca što je veliki uspjeh s obzirom da se u ranijem periodu za 4 godine kupilo po 10 mreža. Nadamo se da čemo istrajati u borbi protiv ovog trenutno najvećeg zla i da čemo za dvije do tri godine nesmetano loviti na Jablaničkom jezeru očišćenom od mreža.

B I S T R O !

Kontakt:
Adresa: 88240 Jablanica
Telefon: 036/752-314 ; 061/346-477
E-mail: jablanica@srsbih.com