Najnovije vijestiUlovi

Kako fotografisati odstrel ili ulov – SPORTSKI ODNOS I PREMA ULOVU

Obzirom da su lov i ribolov sportske discipline to i oni koji se bave ovim sportovima moraju biti sportisti od glave do pete. Jedan pokazatelj sportskog duha je i fotografisanje odstrela i ulova, naročito onog trofejnog. Dok u lovu postoje pravila i lovački običaji kako se fotografiše odstrel, u ribolovu tog nema, ali svakim danom ribolovci popravljaju svoje ponašanje prema ulovu: sve više onih koji nakon fotografisanja vraćaju ulovljenu ribu nazad u vodu.
Fotografisanje u ribolovu ima veliki značaj jer slika svjedoči o vremenu, rijeci, živim bićima u njoj, priboru kojim se lovi i o raznim drugim stvarima vezanim za ekologiju, porodicu, geografiju, ihtiologiju… Zato, dobar lovac i ribolovac će fotografiji posvetiti veliku pažnju i nastojaće da takva slika bude što jasnija i sportskija. Od presudnog su značaja elementi kao što su: sportski odnos fotografisanog prema ulovu, što manje krvi i znakova paćenja i mučenja ulova, čista okolina, pribor kojim se je došlo do trofeja, zadovoljstvo ribolovca ostvarenim rezultatom.
Zamislite sliku ulova ili odstrela na kojoj se vidi čovjek krvavih ruku i sa cigaretom u njima (u nekoj kafani, parkingu ili kuhinji) kako trijumfalno drži mrtvu životinju sa jedinom željom da pokaže svoju moć i “svoj rezultat”. Zato, poštovane kolege, fotografišite svoje sportske ulove na sportski način i zapamtite da je najsportskija slika ona na kojoj se vidi da naprimjer, srna bezbrižno pase i kako ribolovac trofejnu ribu vraća u vodu.
Alija Pušina

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.