Iz svijetaNajnovije vijestiReportažeTehnike i priborUlovi

MRENA, KRALJICA BRZAKA

Borac kakva ribiči priželjkuju za protivnika
Premda je mrena (lat. Barbus barbus) diljem Europe iznimno cijenjena sportska riba za koju se proizvode i posebni štapovi, hrane za primamljivanje, udice, predvezi i ostale ribičke sitnice, u našim krajevima tek je rijetki pojedinci love sustavno i planski. No mreni bi s dužnim poštovanjem trebalo posvetiti više pozornosti, jer ona je borac kakav se za protivnika samo poželjeti može, a snagom i do nekoliko puta nadjačava primjerke drugih ribljih vrsta iste težine. O njezinoj važnosti u ribljoj populaciji dovoljno govori i podatak da je cijelo područje između gornjeg i srednjeg toka rijeka nazvano “područje mrene”. Pronalazimo je na mjestima s pretežno šljunkovitim dnom, na prijelazima prema dubini ili iza različitih zapreka u vodi, ali gotovo uvijek u jačoj riječnoj struji i uza samo dno. Jer mrena je kraljica brzaka. Hrani se raznovrsnim životinjicama poput račića, školjki ili pužića, otpacima biljnog i životinjskog podrijetla, kao i manjim ribama. Možete ju loviti gotovo svim ribičkim tehnikama, ali najčešće se lovi
jakim bolognes štapovima i plovkom “u prolazu” ili čekanjem s mamcem koji čvrsto leži na dnu. Bolji rezultati postižu se čekanjem, a mogu se rabiti lakši šaranski ili slični štapovi težine bacanja do otprilike 80 g, ali najveći užitak pružit će vam ribolov feederom i hranilicom. Osnovni najlon neka bude promjera 0,22 ili 0,25 mm, udice moraju biti čvrste i jake br. 6 ili 8 (ovisno o mamcu), a hranilice u obliku opruge teške oko 20 g. Predvez treba biti dugačak 5 do 10 cm, a najbolje ga je napraviti od tanke upredenice koja je dovoljno jaka a mekana, pa smanjuje opreznost krupnih mrena. Izbor hrane za primamljivanje i punjenje hranilica od iznimne je važnosti za uspješan ribolov. Hrana treba biti teška i dovoljno ljepljiva da joj se može dodati dosta crva i kuhane konoplje, a poželjno je da bude s aromom sira koja je mreni neodoljiva (izvrsna je Browning Easy Cheesy). Mrenin prilično šarolik jelovnik otvara nam i širok spektar mamaca na koje ju možemo loviti. Klasični su mamci gliste, crvi, sir, mesni narezak (može i parizer ili slične salame), kukuruz šećerac, manja pijavica te različite vrste tijesta i pasta na bazi sira. Odličnom se pokazala kombinacija gliste i nekoliko crva na udici, tzv. sendvič. Lovite li feederom, ne zatežite na lagana podrhtavanja vrha štapa, jer je to tek znak da je mrena na hranilici. Pričekajte da se “griz razvije”, odnosno da mrena pronađe mamac i krene, što će se pokazati kao naglo i jako savijanje vrha. To je vrijeme za kontru! Slijedi borba koja može biti duga i neizvjesna, jer mrena će kazniti svaku vašu pogrešku, brzopletost ili slabost pribora. Kočnica na roli mora biti precizno namještena, svi čvorovi dobro svezani, a najloni neoštećeni i novi. Bistro!
KOJI SU MAMCI NAJBOLJI
Iskusni ribiči podsjećaju kako je izbor hrane za primamljivanje i punjenje hranilica za uspješan ribolov vrlo važan. Hrana (gore lijevo) treba biti teška i ljepljiva da joj se može dodati dosta crva i kuhane konoplje, a poželjno je da bude s aromom sira koja je mreni neodoljiva. Mrenin prilično šarolik jelovnik otvara nam i širok spektar mamaca na koje ju možemo loviti. Klasični su mamci gliste, crvi (gore desno), sir, mesni narezak (može i parizer ili slične salame), kukuruz šećerac, manja pijavica te različite vrste tijesta i pasta na bazi sira. Odličnom se pokazala kombinacija gliste i nekoliko crva na udici, tzv. sendvič. Odmah se polakomi (gore u sredini)!
TEKST I FOTO: NINOSLAV ŽAGAR – Večernji list – rubrika “Ribolov” 36.str.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.