Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Održana Izvještajno izborna Skupština SRS FBiH

Danas je u Novom Travniku održana 6.Izvještajno – izborna Skupština SRS Federacije BIH.Prije početka Skupštine izbio je problem na ulazu u salu gdje se održavala Skupština, jer su došla neka udruženja koja nisu dobila poziv na Skupštinu, a htjeli su uđu u salu.Sposobnošću organizatora tj .članova udruženja iz Novog Travnika spriječen je veći incident.Naime, na ulazu u salu bili su postavljeni redari koji su dopuštali ulazak samo pozvanim delegatima a čiji je spisak dostavio Upravni odbor saveza.Pozvani su bili delegati iz 63 udruženja od 81 udruženja koji su članice ovog saveza.
Današnjoj Skupštini se odazvalo 44 udruženja iz cjele Federacije BIH.
Nakon uspješnog po
četka rada Skupštine uslijedila je burna rasprava o izvještaju Nadzornog odbora koji je finansijski izvještaj Saveza za 10.mjeseci nazvao fiktivnim izvještajem, jer se nije radilo u skladu sa Zakonom – sva sredtsva od polaganja ribarskih ispita uplaćivana su na račun Saveza i direktno sa računa isplaćivana članovima Komisije za polaganje ribarskih ispita,

a koja nema nikakve veze sa Savezom i čiji je sastav propisao Federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te tako ispada da su ta sredstva čiji iznos nije naveden (20,00 KM po 1 ribolovcu)trebala biti uplaćena u Budžet FBIH a odatle da se u skladu sa Zakonom isplaćuju članovima Komisije.Ova tačka je na kraju usvojena uz zaključak da se ubuduće sredstva za polaganje ribarskih ispita ne mogu više uplaćivati na račun saveza. Nakon toga uslijedio je izbor Predsjednika Skupštine i dopredsjednika i to Zečević Senad iz Ključa za Predsjednika a Zlatko Hodak za dopredsjednika.Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Kristijan Orošlia iz Orašja a za dopredsjednika Hadžić Ermin iz Sarajeva.Predsjednika nadzornog odbora ostao je Nikola Konjevod.
Nakon usvajanja programa rada izvršen je prijem u savez udruženja iz Kupresa i Ljubuškog.Skupština je završena u oko 16.sati uz konstataciju na odli
čnu organizaciju udruženja iz Novog Travnika.
Indir Melia-Travnik

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

One thought on “Održana Izvještajno izborna Skupština SRS FBiH

  • Postavio Seha 26 November, 2007
    Bistro ribari.
    Evidentno je da ce nova postava u savezu imati pune ruke posla kako bi stekla poljuljano povjerenje lokalnih udruzenja. Evo Plivino udruzenje vec razmislja da istupi iz saveza ,i vjerujem da nisu jedini koji tako razmisljaju.
    Na kraju krajeva nisu udruzenja tu zbog saveza vec savez zbog udruzenja znaci nek svak svoje obaveze ispuni i nebi trebalo biti problema.
    ____________________________________________________________
    Postavio Kovach 26 November, 2007
    Slazem se sa tobom Indire, niko ne vodi racuna o udruzenjima i njihovim troskovima, a oni bogami nisu mali. Mnogo je lakse onim udruzenjima gdje lokalne vlasti imaju sluha pa prime na platu dva-tri ribocuvara, a ako je situacija kao kod nas gdje opstina nece ni da cuje za to onda tesko udruzenjima. Zasto Savez ne vidi sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva pa ne zaposle u svakom mjestu gdje ima Udruzenje bar jednog ribocuvara i naoruza ljude da lice na nesto, a ne svaka susa smije prijetiti ribocuvarima i tuci se sa njima na vodi. Mi cemo zaposliti jos jednog i malo volonterske sluzbe pa eto dobre kontrole i cuvanja voda. Mislim da Savez vise mora traziti nacina da pomogne udruzenjima, a onda od njih traziti da redovno izmiruju svoje obaveze. Treba placati clanarinu, ali ne da se novci potrose samo za plate Sekretara i neke gluposti.
    __________________________________________________________
    Postavio diver 25 November, 2007
    Neplaca ko ima vec ko je naucio i to i nisu bas neka ogromna sredstva .
    moje udruzenje godinama placa i jedni smo od najredovnijih u izmirivanju obaveza savezu koji htjeli mi to priznati ili ne mora postojati ,da treba neke ljude mijenjati treba al to nije izgovor za neizmirivanje obaveza pogotovo za udruzenja koja su svoje ljude imala u nekim radnim tijelima poput komisije za poribljavanje i takmicarske komisije a upravo ti nisu izmirili obaveze e ja mislim a vi se nemorate sloziti da je krajnje vrijeme da se zna ko gradisavez i ovu drzavu kroz njega ako ne ,tako da pozdravljam ovu odluku saveza jer neradi se o neplacanju obaveza za ovu godinu isti ti nisu platili ni za proslu a to se na predzadnjoj skupstinui u Loznici presutilo i ponovo se nastavilo
    opet kazem moje misljenje je bez da ikog uvrijedim da se morala povuci crta
    BISTRO OD DIVERA SA JEDNE JEDINE
    __________________________________________________________
    Postavio indir 25 November, 2007
    Odluku o zabrani prisustva Skupštini udruženja koja nisu izmirila obaveze prema savezu donio je Upravni odbor saveza a ta odluka je u suprotnosti sa Statutom saveze jer Upravni odbor je morao nači drugi način naplate potraživanja a ne zabraniti prisustvo članicama.mislim da če to ovaj novi Upravni odbor morati riješiti prioritetno jer postavlja se pitanje zašto udruženja neplačaju članarinu Savezu i kakvu pomoč i zaštitu pruža Savez udruženjima tako da se stiče dojam da Savez postoji samo da bi ubrao članarinu i ta sredstva netransparentno potroši
    __________________________________________________________
    Postavio Pliva (D.Vakuf) 25 November, 2007
    Na Skupstini nisam bio, iz gore spomenutih razloga (nisam izmirio obaeze prema Savezu) i mislim da su organizatori (u te ubrajam: sekretara, upravni odbor i domacine) postupili protivno svim etičkim i moralnim pravilima. Ako zabranjuju ulaz Drustvima koja nisu izmirila obaveze, onda su tim drustvima trebali uputiti neku Odluku o iskljucenju ili o prediskljucenju ali im opet nisu mogli zabraniti ulaz i punopravno odlucivanje i diskusiju jer krivi su samo oni kojima se dokaze krivica. Moje Drustvo ce najvjerovatnije istupiti iz ovog Saveza jer nije ucestvovalo u punopravnom odlucivanju i izboru kadrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.