EkologijaNajnovije vijesti

Dvije vijesti o istom – Poribljavanje rijeke Miljacke objavljene u Nezavisnim novinama i Dnevnom avazu

Dnevni avaz – N. c.
>>Poribljavanje Miljacke i Mošcanice – Nacelnik Resic pustio ribe<<
U rijeke Miljacku i Mošcanicu jucer je pušteno 12.000 komada potocne pastrmke od osam i 12 centimetara. Opcina Stari Grad tradicionalno dva puta godišnje u proljece i jesen poribljava rijeke.
Uprkos kiši koja je padala, clanovi Udruženja ribolovaca i nacelnik Mustafa Resic spustili
su se, sa dosta teškoca, niz blatnjavu padinu i sa zadovoljstvom pustili nekoliko riba.
– Ribu smo nabavili u ribogojilištu „Riba Neretva” u Konjicu, a uzgojena je rijeci Ljuta. Pastrmku je pregledala nadležna inspekcija u Konjicu – rekao je Resic.
Nezavisne novine
>>Mljacka i Mošcanica poribljene sa 12.000 komada potocne pastrmke – Nadamo se da ce se nakon prilagodjavanja, ribe naci i na trpezi u domovima naših gradjana, rekao je Resic<<
Povodom proljetne akcije poribljavanja, jucer je u Miljacku i Mošcanicu pušteno 12.000 komada potocne pastrmke.Ribe dužine od

osam do 12 centimetara porijeklom su iz rijeke Ljute, a donijeli su ih radnici firme “Riba Neretva”.
Nacelnik opcine Stari grad Mustafa Resic istakao je kako se svake godine tradicionalno pokrecu akcije ocuvanja flore i faune u ovim rijekama.
“Ljuta je jedna od najbistrijih rijeka u zemlji, a ribe uzgojene u tom ribogojilištu izvoze se i na evropsko tržište, tako da je kvaliteta ove pastrmke nesumnjiva. Nadamo se da ce se nakon priiagodjavanja, ribe naci i na trpezi u domovima naših gradjana”, rekao je Resic.
Dodao je kako je projekat finansiran iznosom od 3.500 KM, no da je “mnogo veca simbolicka vrijednost revitalizacije ovih rijeka i ekološke brige za grad”.
Predsjednik Udruženja ribolovaca “Stari grad” Adil Aljic istakao je da ova akcija predstavlja pravi preporod za ove dvije rijeke i gradjane koji dolaze da pecaju.
“Radi se o kvalitetnim vrstama koje ce se nakon odredjenog šoka sigurno prilagoditi novoj sredini. Trebat ce da prodje godina ili dvije kako bi pastrmke dosegle povoljnje dimenzije za pecanje”, dodao je Aljic.
Mehmed Jelec vec dvadeset godina je zaljubljenik u ribolov.
“To je za mene više od odmora i relaksacije. Bez obzira na doba godine, ovdje stalno dolazim da pecam pastrmku, klena i sapu, a ponekad obradjujem svoje ukucane dobrim ulovom. Volio bih da se pecanje popularizira medju omladinom, jer ih je jako lijepo vidjeti pored rijeke, znajuci da izbjegavaju zagušljive prostorije i razne poroke s ulice”, rekao je Jelec.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.