Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

ŠRD “Bregava” i Udruženje “Troya” Stolac pokreću akciju spašavanja Bregave

“Modra rijeka” postala plutajuća eko bomba

STOLAC – Rijeka Bregava u zadnje vrijeme pretvorena je u plutajuću deponiju raznog otpada i sumnjivog materijala.

Duž cijelog svoga toka je zatrpana brojnim divljim deponijama smeća i raznim životinjskim otpadom.

Posebno su pogubni tzv. restoranski i klaonički otpad a česte su situacije da se životinjski otpad dovozi kamionima i pod okriljem noći istresa u vodu.

Od tog životinjskog otpada i opasnog odbačenog građevinskog materijala i kemikalija često ugibaju ribe i druge životinje koje se napajaju iz Bregave.

Stoga je sve ovo i postalo ogromni ekološki problem na kojeg posebno upozoravaju ŠRD Bregava i Udruženje za zaštitu okoliša i promociju turizma Troya Stolac.

Upravo su oni i pokrenuli eko akciju spašavanja rijeke Bregave koja od svoga izvora protiče kroz stolačku i čapljinsku općinu gdje se i ulijeva u rijeku Neretvu.

‘Uz smeće i klaonički otpad u Bregavu se odbacuju i gume te drugi kruti otpad. Ova rijeka to ne zaslužuje i krajnje je vrijeme da se popravi ranije jako ugrožena eko svijest kod građana i svih institucija. Uz naše volontere u akciju čemo uključiti i građane te neke tvrtke a pomoć nam je već obećalo i Komunalno poduzeće Stolac.

Pročitajte i:   Donji Vakuf: Održan Kup 'Open Ajvatovica 2024'

O ugroženosti rijeke Bregave upoznat ćemo i školsku djecu i pa očekujemo i jednu sveopću mobilizaciju za dobrobit naše rijeke Bregave – složni su Mirko Raić, član Udruženja Troya i Daniel Babić, predsjednik ŠRD Bregava Stolac.

Akcijom čišćenja rijeke Bregave ići će se i u tzv. prosjecanje ribarskih staza i otvaranja zona za športski ribolov koje će postati i nova turistička ponuda. Razina rijeke Bregave, osobito u ljetnim mjesecima, se spušta čak i ispod ekološkog minimuma.

Frano MATIĆ – Večernji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.