Najnovije vijestiTehnike i pribor

Lov cipola

Uz lubina, lovratu i zubaca skočac je najvažnija riba obalnog ribolova

■ Cipolova igra života i smrti

Ova riba pripada porodici skočaca i sačinjava najveći dio skupine poznate pod nazivom bijela riba. U Jadranu živi šest vrsta cipola. Rasprostanjen je po cijelom priobalnom pojasu, ali su mu prava staništa riječna ušća.

Cipol (cipal, skočac) je riba koju sportski ribolovci najradije love na moru, u prvom redu radi toga što je on izuzetno sportska riba. Veoma je lukav i mamcu prilazi oprezno, a kad se tome doda da jako plašljiv, onda nije čudo što se pravi sportski ribolovci vole nadmudrivati s njim.
Ova riba se najradije zadržava oko ušća rijeka pa su najbolji rezultati u ulovu cipola postizani upravo na ušćima Bojane, Trebižata, Neretve, Cetine, Krke.Uspjeh je postizan i na mjestima gdje ima podvodnih vrela kao što je zaliv Bistrina kod Neuma, inače jedno od najomiljenijih mjesta ribolova na cipola barem kada su sarajevski ribolovci u pitanju.
U Jadranskom moru živi šest vrsta cipola, a najčešće se lovi zlatac, koji je prepoznatljiv po zlatnoj pjegi na poklopcu škrga, zatim bataš, karakterističan po zatupljenoj glavi, te balavac čija je krljušt sluzava (po čemu je i dobio ime).
Za uspješan lov cipola postoji više načina ali kod ribolovaca je najomiljeniji lov na plovak, iako oni manje vješti radije love na takozvanog ježa. To je sistem više udica vezanih na jednom podvezu ili nekoliko kratkih predveza, koje se zatim praktično omotaju oko većeg komada hljeba pa se cipol sam zakači prilikom napada na mamac.

Kako je plovak ipak popularniji kod ribolovaca koji se vole dokazivati i nadmudrivati sa cipolom, više pažnje posvetit ćemo toj tehnici.
Prilikom pripreme za lov na plovak najvažnije je odabrati pravi plovak. On treba da bude veoma osjetljiv i sa dužom antenom, po mogućnosti u više boja, s obzirom da cipol jako osjetljivo uzima mamac. Zavisno od dubine namjeravanog lova plovak može biti fiksni ili klizni. Ipak, iskusni ribolovci češće koriste klizni plovak loveći na većoj dubini gdje je i mogućnost ulova krupnijih primjeraka veća. Radi vjetra i lova na većoj udaljenosti od obale često se koristi match tehnika ribolova, sa waggler plovcima, jer je pri vjetru španovanje najlona otežano.
Cipol je riba koja mamcu prilazi veoma oprezno i često ne napada mamac već ga siše svojim ustima nalik na sisaljku. Zbog toga se često na plovku primjeti samo lagano podrhtavanje, malo potapanje ili, pak, neznatno izdizanje plovka.

U svakom od ovih slučajeva potrebno je munjevito kontrirati, ne previše snažnom kontrom, obzirom da nije rijedak slučaj da se pri kontri pokidaju osjetljiva usta cipola. Ukoliko je “uzeo” krupniji primjerak pri jakoj kontri postoji mogućnost pucanja najlona. U svakom slučaju, ne treba zaboraviti da se za lov uglavnom koristi veoma osjetljiv pribor jer jedino on može garantovati uspješan ulov.
Ribolovci najčešće koriste najlone debljine od 0,18-0,20mm za osnovni, te 0,14-0,16 mm za predvez. Ukoliko se lovi noću preporučuje se deblji najlon i to osnovni 0,25mm, te predvez promjera 0,20 mm. Veličina udice zavisi od namjeravanog ulova odnosno njegove veličine, ali je najbolje koristiti kovanice veličine 6-14.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Za uspješan lov cipola jedna od najhitnijih stvari je svakako pripremanje krme za njegovo dovlačenje na mjesto ribolova i zadržavanje na određenom mjestu. Iz iskustva ribolovaca koji često love cipola najjača i ujedno i najbolja krma za njegovu primarnu je hljeb koji se natopi, zatim dobro iscijedi i zgnječi, te se nakon dodavanja usoljene sardele u čvršćim kuglama (veličine pomorandže) baca na mjesto ribolova. Jedan dio tako napravljene smjese treba odvojiti, dodati više vode, te povremeno pohranjivati mekšom krmom. Ta krma će postepeno propadati a “oblak” koji će tom prilikom formirati svakako će više iziritirati cipola na uzimanje. U zavisnosti od mamca koji se koristi razumljivo je krmi dodavati isti mamac, naročito ako se lovi na crva.

Za lov cipola svakako je najpopularniji mamac hljeb od koga se na udici pravi pahuljica koju cipol naročito voli, mada se koriste i komadi usoljene srdele, te morski i mesni crvi. Kao naročito pouzdan mamac pokazao se kruh koji proizvodi francuski proizvođač La Sirene i može se nabaviti u svim čak i prosječno snabdjevenim prodavaonicama ribarskog pribora. Zbog svoje žilavosti na udici cipol će ga teže skinuti i duže će ga sisati, te su ribolovcu na taj način veće šanse da ga prevari.

Lovna težina cipola kreće se od 200 grama do 6 kilograma. Nešto krupniji primjerci love se na južnom Jadranu, ali nije rijedak i ulov od 1-3 kg i u samoj Neretvi u koju cipol zna zaći čak do ispod samog Mostara.
Kod crnogorskih ribolovaca veoma je popularan lov na štap  direktaš velike dužine i na fiksni plovak, dok je na dijelu Jadrana koji posjećuju sarajevski ribolovci /srednji Jadran/ daleko popularniji i efikasniji upravo opisani način lova na cipole.

Bataš, zlatac, putnik…

U Jadranu živi šest vrsta cipola: bataš ili glavaš, zlatac, putnik ili bir, balavac, plutaš i mržnjak ili dugaš. Sve vrste pripadaju porodici skočaca (Mugilidae) i svi, osim cipola plutaša, žive u zaslađenim vodama.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

_________________________________________________________________________________________
Bataš je najpoznatiji, najduži i najteži od svih šest vrsta cipola. Naraste do 75 cm dužine i 6 kg težine. Srednja mu lovna težina ne prelazi 300 grama.Mrijesti se u ljeto (juli, august, septembar) kada u velikim jatima napušta boćatne i slatke vode udaljavajući se od obale. Najčešće se zadržava na ušćima rijeka i u jezerima koje imaju veze s morem i to na muljevitim plićacima. Ne pojavljuje se na dubinama većim od desetak metara, osim u doba mriještenja. Najbolji mamac za lov, kako tvrde morski ribari, su crijeva slane ili svježe srdele, crvić mali crveni i tijesto.

_____________________________________________________________________________________

Zlatac naraste do 45 cm dužine i do 1 kg težine.Srednja lovna težina ove vrste cipola je oko 150 grama. Mrijesti se zimi (januar, februar), a najviše se zadržava na ušćima rijeka i na plićacima u blizini malih tekućica.

______________________________________________________________________________________________

Putnik naraste do 60 cm dužine i do 6 kg težine. Srednja mu je lovna težina oko 300 grama. Mrijesti se u januaru, februara i martu. Rijetko pliva površinom i pojavljuje se u duboko uvučenim uvalama, u lukama i na ušćima rijeka. Morski ribari za lov ovog cipola vrlo često upotrebljavaju crijeva srdele, tijesto i slaninu od pršuta.

______________________________________________________________________________________________________

Balavac naraste do 55 cm dužine i do 5 kg težine. Srednja lovna težina mu iznosi oko 200 grama. Mrijesti se u novembru i decembru. Najčešće se zadržava u područjima rijeka, primorskih jezera, slatkih i boćatih izvora i luka.

___________________________________________________________________________________________

Plutaš je najmanja vrsta cipola u Jadranu koji naraste do 25 cm dužine i do 200 grama težine.Mrijesti se u julu i augustu. Ne prilazi zaslađenim vodama i od svih vrsta cipola najviše izbjegava vodu nižeg saliniteta. Za razliku od drugih cipola izbjegava i mutne vode. Za mirnijih i toplih dana obitava u manjim jatima u blizini hridina, blizu površine mora.

_______________________________________________________________________________________

Mržnjak ili dugaš naraste do 40 cm dužine i do 3,5 kg težine. Srednja mu je lovna težina oko 100 grama, a mrijesti se u junu i julu. Ni on se ne udaljava mnogo od obale, ali izbjegava vodu nižeg saliniteta. Najbolja meka za cipola mržnjaka, tvrde morski ribari, su crijeva srdele, slanina i tijesto sa sirom. Lovi se pri dnu, a preporučljivo je prije toga mjesto krmiti prethodonog dana.

(Revija Blinker august 2000.godine) Piše: Mugdim Pešto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.