EkologijaNajnovije vijesti

PROTOKOL O PROJEKTU “CISTA RIJEKA MILJACKA”

U cetvrtak, 25, decembra 2008. godine u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije-SERDA (Hamdije cemerlica 2) potpisan je Protokol o medjusobnoj saradnji za realizaciju projekta “cista rijeka Miljacka”, cime je zvanicno poceo taj projekt. Osim predstavnika Opcine Centar, koja je inicijator projekta, svoj potpis na ovaj dokument su stavili: direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije-SERDA Šefkija Okeric, gradonacelnica Sarajeva Semiha Borovac, gradonacelnik Istocnog Sarajeva Radomir Kezunovic, ministar prostornog uredjenje i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusic te ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šaric. Dokument su potpisali i predstavnici opcina Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža kao i Opštine Pale. Cilj projekta je ocuvanje i poboljšanje kvaliteta vode, osiguranje cistoce, zaštita resursa i ekosistema rijeke Miljacke i promocija turistickih lokaliteta uz Miljacku te razvoj ekološke svijesti stanovništva.
Za realizaciju prve faze potpisnici Protokola su osigurali

531.000 KM, od cega je Opcina Centar donirala 50.000 KM.
U svom obracanju medijima Željko Varunek, sekretar organa uprave Opcine Centar, kao jedan od potpisnika protokola, je kazao da je danas izuzetno sretan, jer je Opcina Centar kao realizator ideje prva opcina u BiH spoznala vrijednost ovog projekta, koji je povezao dva entiteta. Osim dobrobiti za ekologiju takodjer može uticati i na sveukupni razvoj ove regije.
Šefkija Okeric, direktor SERDA je kazao da je, prema procjenama za realizaciju cjelokupnog projekta, u nekoliko narednih godina, potrebno oko 100 miliona KM. Pošto se radi o velikim sredstvima, osim domacih izvora finansiranja, projekti ce biti kandidovati prema evropskim fondovima. Nakon izrade studije kojom bi se definisali konkretni programi i aktivnosti na uredjenju Miljacke, planira se riješiti problem dva kolektora koji se nalaze na Palama i u Gradu Sarajevu. .

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.