Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ribolovni revir ‘Klokot’ opet u punom pogonu

www.unskiribari.com


Završetkom Konkursa o dodjeli voda na području Unsko-sanskog kantona, ribolovno područje rijeke Klokot dodijeljeno je lokalnom poduzeću RIZ KRAJINA, koje se inače već duže vrijeme uspješno bavi proizvodnjom i uzgojem ribe.

U subotu, 16. maja će se upriličiti svečano otvorenje ribolovnog revira, koji će već od slijedećeg dana biti na raspolaganju domaćim i stranim gostima.

Nova uprava revira je spremna uložiti značajna sredstva u ovo ribolovno područje, pogotovo kada je u pitanju infrastruktura i riblji fond. U toku su ozbiljni radovi i pripreme, pogotovo kada je u pitanju izrada ribolovne osnove (već od sutra), te poribljavanja ovog ribolovnog područja kao i uređenje kompletne okoline.

Ono što je bitno napomenuti je da je namjera nove uprave da područje poribi isključivo sa autohtonim vrstama ribe, odnosno lipljenom, potočnom pastrmkom i mladicom koje uspješno uzgaja u svojim ribogojilištima, dok kalifornijska pastrmka više ne dolazi u obzir, i ide se na to da se u potpunosti eliminira iz ovih voda što se predviđa i režimom ribolova za ovo područje koji ribarima omogućuje neograničen broj ulovljenih primjeraka ove vrste.

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

Na dalje, u toku je uređenje kompletnog područja. Ribarske staze, ribarske kućice, klupe, mjesta za izletnike, čamci za mahače, parking prostor i mnogo toga drugog su garancija da će Klokot i ribolovni revir biti jedno osvježenje za domaće i strane ribolovce.

Ribolovno područje će biti podijeljeno u 3 ribolovne zone sa različitim režimom ribolova, tako da će pored mušičarenja i varaličarenje kao tehnika biti zastupljeno, tako da će svi ribolovci moći uživati u načinu ribolova koji najradije koriste.

Da je nova uprava revira ozbiljna u svojoj namjeri da kvalitet i ponudu ovog revira podigne na najviši mogući nivo govori i podatak da će samo u ovoj godini Klokot biti poribljen sa:
POTOČNA PASTRMKA
10-15cm – 75,000 komada
40-60cm – 500 komada
LIPLJEN
6-9cm – 20,000 komada
9-12cm – 15,000 komada
25-30cm – 15,000 komada
40-50cm – 300 komada

-Revir će takođe u kasnijoj fazi biti poribljen i sa određenim brojem mladice, što će, pored štuke koja već obitava u Klokotu, obogatiti raznolikost ribljeg fonda ovog područja. U okviru ovog projekta menadžment kompanije RIZ KRAJINA je odlučio da potpomogne osnivanje fly fishing kluba LIPPY pod njihovim pokroviteljstvom, koji bi okupljao prvenstveno zaljubljenike u fly fishing, i koji bi radio na promoviranju sportskog ribolova u cjelini, organizirao razna takmičenja i druženja na reviru Klokot, pa i šire.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Članovi ovog kluba takođe imaju namjeru da, uz podršku menadžmenta ovog ribolovnog revira, pokrenu niz projekata koji bi za cilj imali promoviranje ribolova među mladima, pokretanje fly fishing škole, izrada vještačkih mušica i drugih mamaca itd. Sve ovo ima za cilj promociju i popularizaciju fly fishing-a i ribolova u cjelini, kao i ovog ribolovnog revira. Novoj upravi ribolovnog revira Klokot želimo uspješnu predstojeću sezonu, sa željom da unaprijede i poboljšaju ponudu ovog revira na svoje, i na zadovoljstvo nas ribolovaca.

BISTRO!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.