EkologijaNajnovije vijesti

Prokoško jezero umire! – Dva metra vode nestalo za 10. godina

Iako je još prije tri godine proglašeno spomenikom prirode, od tada se ništa nije uradilo na zaštiti Prokoškog jezera od umiranja. Vlasnici više od 140 bespravno izgrađenih vikendica oteli su izvorsku vodu jezeru
Je li ukleta sudbina Prokoškog jezera koje se nalazi 1640 metara iznad mora na planini Vranići u blizini Fojnice? Jezero je ledničkog tipa i bilo je jedno od rijetkih u kojem se mogao vidjeti triton, endemični vodozemac. Zahvaljujući ljudskoj pohlepi i bezakonju, razina vode u jezeru se, u posljednjih deset godina, spustila s devet na sedam metara.

Upozoravano na ekocid
Prof. dr. Sulejman Redžić nekoliko puta je ukazivao na ekocid koji se događa jezeru, a i Centri civilnih inicijativa poduzimali su potrebne mjere da ga zaštite.
– Odgovorno tvrdim da županijska inspekcija nikada nije izišla na teren Prokoškog jezera i napravila zapisnik o stanju jezera, izvora koji su ga napajali, čuvarima stoke koji također zagađuju jezero.
Sve je to lijepo propisano Zakonom o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode koji je donijela Skupština SBZ-a 29. prosinca 2005. godine. Dakle, za devastaciju jezera, uzimanje njegovih izvora, bespravnu gradnju vikendica nikada niti jedan županijski inspektor nije napravio zabilješku, a kamoli podnio kaznene prijave za nezakonite radnje – tvrdi nam Zoran Adžaip iz Centara civilnih inicijativa.
U Ministarstvu prostornog uređenja, obnove i povratka Srednjobosanske županije nisu demantirali predstavnika Centara civilnih inicijativa, ali su nam izjavili da jezero više nije pod njihovom nadležnošću. Kako tvrdi resorni ministar Anto Lozančić, Federalno ministarstvo prostornog uređenja sada vodi brigu o jezeru.
Tko vodi brigu?
– Imali smo vrlo bučne rasprave. Sada kada smo donijeli zakon i plan upravljanja Prokoškim jezerom, odjednom nadležnost nad njim uzima Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ako bismo pokrenuli tužbu pred Ustavnim sudom protiv tog ministarstva, mislim da bismo je i dobili. Ne znam kuda to vodi – pita se Lozančić.
Tijekom 2008. godine, bez znanja javnosti, problem provedbe zakona prebačen je na Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Kako doznajemo, Federalno ministarstvo prostornog uređenja pripremilo je dvije odluke.
– Radi se o odluci o utvrđivanju područja posebnog obilježja od značaja za FBiH Vranića, te odluci o pristupanju izrade prostornog plana područja Vraniće. Odluke su međusobno uvezane. Usvajanjem prve usvaja se i druga. Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrao je ove odluke i zatražio mišljenje lokalnih vlasti – općina Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik i Fojnica.
Prema posljednjim informacijama, dobivene su suglasnosti navedenih općina. Očekuje se da će odluke biti razmatrane na jednoj od sljedećih sjednica Doma naroda FBiH. Jezero traži hitnu reanimaciju, ali nitko se od stručnih ljudi ne želi upuštati u problem, dok su glavni zagađivači drski i destruktivni. Lokalno stanovništvo bi pristalo na dogovore, ali lobi političara, doktora, pa i vjerskih službenika to smatraju svojim – osvojenim u proteklom ratu – tvrdi Zoran Adžaip koji je u ime Centara civilnih inicijativa i vodio kampanju na zaštiti jezera.
I dok se problem nadležnosti prebacuje sa županijske na federalnu razinu, Prokoško jezero umire. Ako se ništa ne poduzme, u iduće dvije do tri godine razina vode u jezeru će i dalje opadati, nakon čega će biti velika septička jama od koje će bježati i oni koji su mu uzeli vodu i izgradili vikendice bez ikakvih dozvola. Nitko još nije pokazao toliko dozu zanimanja za rješavanje problema kako bi se moglo zaključiti da bi se situacija uskoro mogla promijeniti i kako bi se država mogla uključiti u sprječavanje ekocida na ovom mjestu. Možemo se samo nadati da će upozorenja ipak razbuditi odgovorne i da će se poduzeti određeni koraci.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

One thought on “Prokoško jezero umire! – Dva metra vode nestalo za 10. godina

  • Pregledano: 482 puta
    _________________________
    Postavio mirsad 17 July, 2009
    sutra idem na godisnji i nesto mi je raditi,prvo tri-cetri dana kositi pa onda pokusati loviti…ako je sta ostalo mrezari su jaci bistro
    __________________________
    Postavio od zilete 16 July, 2009
    ma ja se ne zezam, ja sam prije dvije godine, pokosio za jedno fudbalsko igraliste, jer kad pecam necu da mi zapinje, a i gdje se kupam, al trava je dobra za razmnozavanje ribe, i gdje se ne peca ne treba je dirati, pokusajte, jer sad u ovim toplim danima malo se kiselis i kosis, ne vele vam se oznojiti u vodi,barem tamo gdje prolaze najloni, a za amura treba love, sto mnoga udruzenja nemaju, nazalost,
    ___________________________
    Postavio mirsad 16 July, 2009
    prijatelju zileta tu treba velika kosacica,a ne rucna kosa za amura muza bi dobra ideja bila.pozdrav i bistro
    ___________________________
    Postavio od zileta 16 July, 2009
    pa ako je jako udruzenje da se kupi par tona amura, mislim na onog odraslog i da se zabrani izlov istog, koliko mi je poznato da je svakom primjerku potrebno par kila trave dnevno, pa barem se moze djelimicno rijesiti taj problem, kod nas je na modracu slicno, ja zadjem i kosim, vise pokosim u vodi nego napolju, BISTRO,
    ___________________________
    Postavio Senad 14 July, 2009
    Teško, Mirso, kako to bi i sa rijekom Turijom, nadležnost se prebacuje sa jednih na druge.I u ovom textu se to vidi.
    Pozdravi ekipu na riverini 😉
    ___________________________
    Postavio mirsad 14 July, 2009
    propada nam sve.Prokosko,Boracko
    Jablanicko….Ima li iko da pomogne Jablanickom da se ukloni trava,voda se vise nevidi
    Bistro i puno pozdrava

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.