EkologijaNajnovije vijesti

Smeće oko Skakavca se gomila

U neposrednoj blizini Parka prirode “Skakavac” smještene su tri divlje deponije, koje predstavljaju ozbiljan ekološki problem i ugrožavaju stanovnike naselja Nahorevo. Deponije u blizini ovog poznatog izletišta iz mjeseca u mjesec bivaju sve veće, a nesavjesni građani odlažu razne vrste otpada, od kabastog do animalnog.

 

Sve tri deponije postoje od 2002. godine, a svakim danom na tim lokacijama nalazimo sve više otpadnog materijala. Tamo otpad odlažu privatnici kamionima, zatim mještani ovog dijela naselja Nahorevo i turisti. Riječ je o različitim vrstama otpada. Bilo je mrtvih ovaca, a trenutno najačešće nalazimo plastični materijal, madrace i različit kabasti otpad”, kazao je Osman Čaušević, sekretar mjesne zajednice Pionirska dolina – Nahorevo.
On se nada da će ove godine biti očišćena makar jedna od tri divlje deponije.
Ahmed Đipa, glasnogovornik Komunalnog preduzeća “Rad”, kaže kako u ovom preuzeću čekaju završetak javnog konkursa za javne
radove kako bi napravili plan čišćenja divljih deponija.
“Registrovat ćemo divlje deponije, slikati ih, a onda dogovoriti sa fi-nansijerima javnih radova da li ćemo ukloniti divlje deponije koje su locirane u neposrednoj blizi Skakavca. To su deponije u prirodnom ambijentu, uglavnom su smještene na strmom terenu. Dakle, ima deponija koje nisu dostupe za uklanjanje”, objasnio je Đipa i dodao da su sve planine oko Sarajeva ugrožene nepropisnim odlaganjem smeća.
Kazao je da su preduzeću “Rad” poznate deponije u Nahorevu, na kojima izletnici bacaju smeće ili autoprevoznici šut.
“Autoprevoznici izbjegavaju plaćanje deponovanja smeća na gradskoj deponiji, a koje košta samo 90 KM. Također, poznato je da je na javnoj površini zabranjeno odlagati dubrivo i zemlju”, kazao je Dipa.
U opštini Centar kažu da su obe-zbijedili sredstva za čišćenje određenog broja divljih deponija.
“Ugovorom je predviđeno uklanjanje 18 divljih deponija. Medu njima su deponija smještena iza prve krivine od Muharemovića prema Skakavcu, zatim Jaračev potok, te još dvije u Nahorevu. Za realizaciju ovog ugovora obezbijedeno je 50.000 KM”, kazala je Dženita Bo-gunić-Kešelj, savjetnica u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove opštine Centar.

Pročitajte i:   USR Bioštica i Stream Tackle: Održan 8. Stream Fishing Cup Bioštica 2024

Š.E – Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.