Žestok udarac ribokradicama

Već nekoliko dana traju intenzivne akcije na praćenju krivolovaca na Jablaničkom jezeru, koji su se dobro aktivirali jer je kota Jablaničkog jezera mala. Zbog toga smo odlučili da intenzivnije vršimo obilaske jezera u cilju pronalaska mreža i hvatanja krivolovaca na djelu.

Tako su ribočuvari USR „Glavatica“, nakon višednevnog osmatranja i praćenja, dana 15.09.2009.godine u jutarnjim satima zajedno sa policajcima PS Jablanica na djelu uhvatili tri lica, dok je jedno lice pobjeglo u čamcu vidjevši ribočuvare i policiju. Isti je snimljen video kamerom i protiv njega će biti podnesena prijava nadležnoj inspekciji. Sva lica su od ranije poznata kako ribočuvarima, tako i policiji jer su višestruki povratnici u vršenju krivičnog djela „Protuzakonit ribolov“ te su zbog toga i ranije podnošene prijave protiv njih….

Od privedenih lica je izuzeta veća količina mreža, tačnije oko 950 m mreža, kao i veća količina ribe koja se nalazila u mrežama. Ukupno je oduzeto 86 kg smuđa, 9 kg kljena i 5 kg linjaka. Riba je donirana Domu za stara i iznemogla lica u Jablanici. Lica su nakon policijske obrade puštena, a protiv njih će se poduzeti zakonom predviđene mjere (podnošenje krivičnih prijava), a ovo Udruženje će nadležnoj inspekciji podnijeti izvještaj i odštetni zahtjev za nadoknadu pričinjene štete ribljem fondu prema važećem Pravilniku o nadoknadi pričinjene štete. Prema navedenom pravilniku imenovani su pričinili ukupnu štetu ribljem fondu u iznosu od 18.650,00 KM. Navedeni iznos će, ako sud pošteno odradi svoj dio posla, morati uplatiti na račun našeg Udruženja, a ista će biti utrošena za poribljavanje Jablaničkog jezera i očuvanje ribljeg fonda.
Od navedena tri lica dvojica su iz Tuzle, a jedan je mještanin tako da je ovo još jedan dokaz da je krivolov mrežom posato unosan biznis, a sve ovo već odavno uveliko poprima oblike organizovanog kriminala. Mislimo da bi policijski i inspekcijski organi trebali da se intenzivnije uključe u sprječavanje kriminala na vodama, a ne samo ostaviti ribarska udruženja da se bore sa kriminalcima.

Pročitajte i:   SRD 'Vrbas' Gornji Vakuf - Uskoplje: Počela izgradnja mušičarske staze u gradskoj zoni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.