EkologijaNajnovije vijesti

BEZAKONJE: Problem odlaganja životinjskog otpada

Uginule životinje završavaju u rijekama, inspekcija nemoćna – U cijeloj državi postoji nekoliko privatnih spalionica – Potreban veliki novac
Adekvatno odlaganje životinjskog otpada,odnosno ukopavanje ili spaljivanje uginulih životinja pitanje je koje je posljednjih dana ponovo aktuelizirano.
Osim na nivou nekih lokalnih zajednica koje imaju barem približno uređen način ukopavanja, BiH ovu oblast nema ni zakonski uređenu.
Bacanje leševa
Sanin Tanković, sekretar Ureda za veterinarstvo BiH, kaže kako postoji odluka koja definira način postupanja sa uginulim životinjama koja je preuzeta od Evropske unije, ali se njeno stupanje na snagu tek očekuje.
-Ništa se ne rješava preko noći, sve dok se ne osiguraju sredstva za spalionice. Ovo je generalno veliki problem i Ured za veterinarstvo je to prepoznao, ali da bi se riješio, potreban je
veliki novac.Nastojimo to riješiti preko IPA fondova. Dobili smo podršku i od entiteta da se intenzivnije poradi na spalionicama – rekao je Tanković.
Iz Ureda za veterinarstvo BiH kažu da u našoj državi ima i nekoliko privatnih spalionica, ali da one nisu dovoljne u slučaju većeg broja uginulih životinja.
U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove potvrđuju da je bacanje leševa uginulih životinja i životinjskog otpada iz prerađivačke industrije veliki problem, a da s druge strane postojeći zakonski okviri uglavnom “vežu ruke” inspektorima u eventualnom kažnjavanju građana koji ovaj otpad neadekvatno odlažu.
Predviđene kazne
-Teško je utvrditi kome pripada uginula životinja koja je negdje bačena.U BiH postoji ružna navika kada je u pitanju odlaganje tog otpada koji često završava u rijekama. Propisa ima, ali predviđeno je da država stvori uvjete za adekvatno odlaganje tog otpada, da se uspostave slube koje odvoze uginule životinje i ukopavaju ih ili spaljuju, ali u velikom dijelu BiH toga nema.U tom kontekstu su definisane i kazne.
Naime, čovjek koji ne prijavi uginuće životinje nadležnoj službi može biti kažnjen.Budući da te nadležne službe nema,faktički nemožeš nikoga ni kazniti – kaže Nermin Smajlagić, glavni federalni veterinarski inspektor.
Mobilne spalionice
Prije dvije godine Vlada FBiH nabavila je dvije spalionice mobilnog tipa koje se u slučaju potrebe mogu prevoziti s jedne lokacije na drugu.
-Koliko znam one su date Civilnoj zaštiti FBiH na raspolaganje,a oni su to dali Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.Nisam siguran, ali mislim da do sada un jima nije uništen ni kilogram mesa ili nekog drugog otpada.
Mi smo sada zbog pojave antraksa u Livnu ponovo tržaili od ministra poljoprivrede FBiH da vidi šta je s tim spalionicama i da ih daju Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za ovakve slučajeve – kaže Smajlagić.
E.GORINJAC – Dnevni avaz

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.